Røde Kors om flomrammet Nord-Korea: – Legg politikken til side

Your browser doesn't support HTML5 video.

Røde Kors om flomrammet Nord-Korea: – Legg politikken til side Les mer Lukk

Over 600.000 nord-koreanere er rammet av kraftige flommer, men pengesstøtten fra omverdenen lar vente på seg. Røde Kors bønnfaller verdenslederne om å sette de rammede foran politikken.

Røde Kors uttalte under en pressekonferanse lørdag at de blir nødt til å nedskalere sin støtte til flomrammede regioner i Nord-Korea etter skuffende respons fra det internasjonale samfunn.

Over 600.000 personer er rammet av flere flommer som har rammet landet de siste månedene. Minst 133 personer har mistet livet i det myndighetene har kalt den verste katastrofen siden andre verdenskrig. Nå øker frykten for at krisen vil bli ytterligere forverret når vinteren kommer.

Les også: Sør-Korea vil ikke gi flomhjelp til Nord-Korea

– Avhengige av donasjoner

Kommunikasjonssjef for Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger i Asia, Patrick Fuller, manet verdens ledere til handling før situasjonen eskalerer, under pressekonferansen lørdag.

– Vi er avhengige av at internasjonale donorer tar grep og støtter oss. Det er på tide å legge politikken til side og innse at dette er en humanitær tragedie for tusenvis av mennesker, sa Fuller.

Av de totalt 15,4 millioner dollar Røde Kors etterspurte, har man så langt bare klart å samle inn 3,8 millioner.

Les også: Sikkerhetsrådet vil jobbe for nye sanksjoner mot Nord-Korea

Sanksjoner vanskeliggjør

Styresmaktene i Nord-Korea har lovet å bygge 20.000 nye hus før vinteren setter inn. Siden internasjonale sanksjoner vanskeliggjør import av blant annet rør og vannpumper, har Røde Kors sagt seg villige til hjelpe med taktekking og rørlegging for de planlagte husene.

FNs sikkerhetsråd valgte i mars å innføre historisk strenge sanksjoner mot landet etter at Nord-Korea foretok sin fjerde atomprøvesprengning i begynnelsen av året. Siden den gang har nok en prøvesprengning funnet sted.