Branner legger «Jungelen» i aske

Your browser doesn't support HTML5 video.

Branner legger «Jungelen» i aske
Store deler av den provisoriske flyktning- og migrantleiren i Calais, som franske myndigheter er i ferd med å jevne med jorda, ble onsdag flammenes rov.

Alle leirens nærmere 8.000 beboere har blitt busset bort de siste dagene, og onsdag ettermiddag erklærte lokale myndigheter at leiren var tømt for folk.

Samtidig har at mannskaper, beskyttet av politiet, gått løs på telt og skur med slegger, motorsager og bulldosere.

Tung røyk fra flere branner hang onsdag over leiren, som er kjent under navnet «Jungelen».

En bil med frivillige hjelpere, med ti gassbeholdere på en henger, kjørte kort tid etter ut av leiren, men en av varebilene til en hjelpeorganisasjon tok fyr.

– Tradisjon

– Teltene våre brant. Noen satte fyr på dem, men jeg vet ikke hvem, forteller 16 år gamle Siddiq, som på grunn av flammene ble tvunget til å sove under en bru natt til onsdag.

– Jeg har sett mange branner tidligere, men ingen som dette, sier han.

En talsmann for lokale myndigheter avdramatiserer brannene som herjet i leiren.

– Det er en tradisjon i enkelte samfunn å sette fyr på hjemmene sine før de reiser, sier han.

Franske brannmannskaper har slukket flere branner i løpet av det siste døgnet, men onsdag ettermiddag så flammene ut til å få overtaket og truet store deler av leiren.

Halvparten tilbake

Over 8.000 flyktninger og migranter fra «Jungelen» er til nå busset til mottak over hele Frankrike, mens 772 enslige mindreårige inntil videre er flyttet til provisoriske konteinerboliger i leiren, opplyser det franske innenriksdepartementet.

Franske myndigheter har gjort det klart at de som går med på å forlate «Jungelen», får anledning til å søke asyl i Frankrike, mens de som ikke lar seg registrere og frakte bort, risikerer deportasjon.