FN-ekspert slakter FN i Haiti

Problemene er mange og ødeleggelsene store i Haiti etter orkanen Methews herjinger nylig. Foto: Andres Martinez Casares / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

FNs spesialrapportør mener at FN må ta ansvaret for de årelange koleraepidemiene i Haiti som har krevd minst 9.300 liv siden 2010.

– FN må snu fiaskoen i Haiti til en suksesshistorie, sier Philip Alston, FNs spesialrapportør når det gjelder ekstrem fattigdom og menneskerettigheter.

Tirsdag henvendte han seg til en FN-komité som forbereder en hjelpepakke på 200 millioner dollar for å hjelpe familiene til koleraofre i Haiti.

FN innrømmer at de er moralsk forpliktet til å bistå i kampen mot kolera, et utbrudd som FN-soldater som ble sendt til den karibiske øya etter jordskjelvet i 2010, får skylden for. Men Verdensorganisasjonen nekter å være juridisk ansvarlig og har ignorert søksmål fra ofre som har blitt avvist i amerikanske domstoler etter at FN påberopte seg diplomatisk immunitet.

Alston beskriver FNs ansvarsfraskrivelse som «moralsk skandaløst, juridisk uforsvarlig, politisk ødeleggende og helt unødvendig.» Han mener at verden må etablere en prosedyre for å avgjøre krav fra familier til tusenvis av ofre som har dødd av kolera de siste årene.