Gambia melder seg ut av ICC

Illustrasjonsbilde fra Gambias hovedstad Banjul. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Les mer Lukk

Få dager etter at Sør-Afrika trakk seg fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC), følger Gambia etter og begrunner det med rasisme.

– Denne handlingen kommer av at ICC, til tross for å bli kalt Den internasjonale straffedomstolen, faktisk er en internasjonal rett opprettet av hvite for forfølgelse og ydmykelse av fargede, spesielt afrikanere, sier Gambias informasjonsminister Sheriff Bojang på statlig TV, melder Reuters.

Sør-Afrika opplyste i forrige uke at landet ville melde seg ut av ICC etter å ha kommet på kant med domstolen i fjor da Sudans president Omar al-Bashir, besøkte landet. Bashir var ettersøkt av ICC, men Sør-Afrika nektet å pågripe ham, selv om de var pålagt å følge ICCs regler.

USA er ikke medlem av ICC, men sier det er bekymringsfullt at Sør-Afrika velger å melde seg ut. Amerikanerne anser straffedomstolen som et våpen i kampen mot den straffriheten enkelte ledere nyter godt av.

– Vi mener at ICC har bidratt til ansvarliggjøring i flere situasjoner, og vi håper andre stater deler vårt syn, sier talsmann John Kirby i USAs utenriksdepartement.