Raser over hijab-påbud i sjakk-VM

Kvinnelige sjakkspillere vurderer å boikotte VM som følge av at de tvinges til å bære hijab under verdensmesterskapet i Iran.

Flere kvinnelige toppspillere i sjakk raser nå etter at det ifølge CNN og The Telegraph er påbudt å bære hijab i sjakk-VM i Iran neste år.

– Vi mener at dette er problematisk. For å bli verdensmester for kvinner må man altså gå med hijab. Det ekskluderer en god del spillere som ikke ønsker det. FIDE bør ha dette i bakhodet når det deles ut arrangementer, sier Morten L. Madsen, president i Norges Sjakkforbund til Dagbladet.

Ellen Øen Carlsen, som er styremedlem i Norges Sjakkforbund og Magnus Carlsen sin søster, ville ikke stilt opp dersom hun var kvalifisert til VM i Iran.

– Jeg ville ikke stilt opp selv. Det er fordi jeg ikke føler meg komfortabel med hijab på lik linje med at jeg ikke ville følt meg komfortabel med å spille i bikini. Spillere skal ikke bli tvunget, sier hun til Dagbladet.

Dersom noen velger å delta, men ikke følger reglene om å dekke seg til, kan de havne i fengsel.

– Jeg respekterer kulturelle forskjeller. Men å fengsle noen som ikke følger dette blir for ille. Det føles ikke trygt for kvinner å spille sjakk der (i Iran). Hvis situasjonen ikke endrer seg, vil jeg absolutt ikke delta. Jeg nekter, sier den amerikanske mesteren Nazi Paikidze-Barnes.

Norge har ingen spillere kvalifisert til VM.

Les også: Playboy trykker bilde av kvinne med hijab

Oslo kommune refses for å ha bedt jobbsøker ikke bruke hijab

Frisøren anker hele hijab-dommen