Melding om OPECs oljekutt sender prisen til værs

OPEC har denne uken møter på sidelinjen av Energy Forum (IEF15) i Algerie. Foto: Ramzi Boudina / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

OPEC-medlemmene er enige om å kutte oljeproduksjonen med rundt 750.000 fat per dag, melder nyhetsbyråene Bloomberg og Reuters. Oljeprisen styrket seg kraftig etter meldingene.

To ikke-navngitte OPEC-kilder opplyser til Reuters at enigheten går ut på å kutte den daglige produksjonen fra dagens 33,24 millioner fat til 32,5 millioner fat.

Også Bloomberg melder om produksjonskutt, noe som vil være det første på åtte år. Nyhetsbyrået har opplysningene fra en kilde som ikke ønsker å bli navngitt fordi beslutningen ennå ikke er offentliggjort. Målet er at produksjonen skal i november ligge mellom 32,5 og 33 millioner fat, men at avtalen må finjusteres når den måneden kommer.

OPEC har denne uken møter på sidelinjen av Energy Forum (IEF15) i Algerie. Saudi-Arabia har kommet med signaler om at landet er villig til å fryse produksjonen på januarnivå, mot at Iran også fryser sin produksjon.

Opp over 5 prosent

Ifølge Reuters er det under det neste formelle møtet i november at det bestemmes hvor mye hvert enkelt land skal kutte. Kildene opplyser det kan gå ut invitasjoner til land som ikke er medlemmer i OPEC, for eksempel Russland.

Spotprisen på nordsjøolje var rett før klokka 23 onsdag kveld 48,65 dollar, en økning på hele 5,3 prosent fra tirsdag – og enda mer fra nivået på under 46 dollar sent onsdag ettermiddag.

Les også: Eksperter: Oljeprisen vil aldri mer bli rekordhøy

Spotprisen på nordsjøolje var ved 21.30-tiden onsdag kveld 48,41 dollar, en økning på 4,8 prosent fra tirsdag. Les mer Lukk

– Tatt på sengen

Markedet ble tatt på sengen av beskjeden om produksjonskutt, slår oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets fast overfor Dagens Næringsliv.

– Det er jo en overraskelse at de klarte å få det til. Det ble som i forrige møte, da det gikk den andre veien i ellevte time. Denne gangen har de faktisk klart å bli enige i ellevte time, sier Saltvedt.

En forventning

– Alle har jo bakt inn en forventning om fortsatt økt produksjon fra OPEC framover, og nå kan det ende med et faktisk netto kutt istedenfor, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB til nettstedet enerWE.

– Russland har attpåtil lovet å bidra med sitt dersom OPEC skulle bli enige om en produksjonsbegrensende avtale, fortsetter han.

Les også: Laveste oljepris på tre måneder

Les også: Lav oljepris bremser global økonomisk vekst

Embed: opec3