Senatet i Brasil stemte for å avsette Rousseff

Det brasilianske senatets medlemmer stemte onsdag for å avsette Brasils første kvinnelige president, Dilma Rousseff. Foto: Adriano Machado / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Et flertall av det brasilianske senatets medlemmer stemte onsdag for å fjerne Dilma Rousseff fra presidentposten. Rousseff anker beslutningen til høyesterett.

Brasils første kvinnelige president tapte med stemmene 61 mot 20, noe som betød at hun umiddelbart ble fratatt embetet.

Opposisjonen trengte 54 av stemmene for å få Rousseff fjernet.

Resultatet ble møtt av jubel og skuffelse. De som stemte for begynte å synge nasjonalsangen og vifte med brasilianske flagg, mens Rousseff-tilhengere ble stående med steinansikter.

– I dag er dagen da 61 menn, mange av dem siktet og korrupte, kastet 54 millioner brasilianske stemmer i søpla, tvitret Rousseff minutter etter avgjørelsen.

Les også: Senatet i Brasil stemte for riksrettssak mot Rousseff

Ifølge nyhetsbyrået Reuters anker den avsatte presidenten senatets beslutning til høyesterett.

I en annen avstemning slapp Rousseff et forbud mot å inneha et offentlig embete de neste åtte årene.

Riksrett

Rousseff er tiltalt for å ha trikset med statsfinansene i forbindelse med valgkampen i 2014 for å dekke over regjeringens budsjettproblemer.

– Jeg vet at jeg kommer til å bli dømt, men samvittigheten min er ren. Jeg har ikke begått lovbruddene jeg er anklaget for, sa Rousseff under sin siste forsvarstale i riksrettssaken mandag.

Selve riksrettssaken ledes av lederen for brasiliansk høyesterett, Ricardo Lewandowski.

Les også: Brasils president tømte kontoret

Ny president

Tidligere visepresident – nå fungerende president – Michel Temer – vil overta presidentvervet ut valgperioden, som varer til 2018. Hans ankomst ender 13 år med arbeiderpartistyre.

Temers kritikere protesterer mot at han ikke er stemt fram som president. Han sliter med lav oppslutning, korrupsjonsskandaler og man er bekymret for hans legitimitet.

Som midlertidig president har han allerede lansert konservative reformer, og har skrotet enkelte departementer og dannet en regjering utelukkende av hvite menn.

75-åringen har lansert planer om å sette lokk på offentlige utgifter, særlig pensjon. Han har også sagt at han ikke vil nøle med å øke skattene om nødvendig.

Intriger

Politiske feider og intriger – med en nærmest endeløs rekke av angrep og motangrep – har ridd Brasil som en mare i flere måneder.

Landet hadde inntil for få år siden en av verdens raskest voksende økonomier, men er nå inne i sin verste nedgangstid på flere tiår. Rundt elleve millioner brasilianere er uten jobb.

Les også: Rousseff vil be Mercosur ekskludere Brasil

Rousseffs arbeiderparti er blitt stadig mer upopulært, noe som både skyldes misnøye med håndteringen av den økonomiske situasjonen og forbindelser til en korrupsjonsskandale der det statlige oljeselskapet Petrobras er innblandet.

Rousseff satt i Petrobras-styret fra 2003 til 2010, men benekter å ha kjennskap til omfattende korrupsjon som skal ha pågått i selskapet i denne perioden. Hun ble valgt til president i 2010 og ble gjenvalgt med knapp margin fire år senere.