– Marokko har brutt våpenhvilen for Vest-Sahara

Marokko har brutt våpenhvileavtalen med Polisario ved å sende væpnede styrker og utstyr inn til det omstridte Vest-Sahara, ifølge konfidensielle FN-papirer som nyhetsbyrået AP har fått tilgang til.

Ifølge dokumentet skal Marokko ikke ha varslet FNs fredsbevarende styrker før de sendte sikkerhetspersonell inn i det okkuperte området. Våpenhvilen mellom marokkanerne og den Algerie-støttede frigjøringsbevegelsen Polisario ble inngått i 1991.

Som svar på Marokkos utplassering av soldater, sendte Polisario en militær styrke på 32 personer til Vest-Sahara, ifølge det hemmeligstemplede dokumentet. Begge deler beskrives som brudd på våpenhvilen.

Fredsbevarende soldater fra FNs MINURSO-styrke skal i tidsperioden 16. til 25. august ha observert marokkanske styrker i det sørlige Vest-Sahara.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte søndag dyp bekymring over «den spente situasjonen som har oppstått i buffersonen sørvest i Vest-Sahara mellom den marokkanske barrieren og grensen til Mauritania». Bans talsmann oppfordret begge sider av konflikten til å respektere våpenhvileavtalen.

Vest-Sahara ligger mellom Marokko, Algerie og Mauritania, og området har vært okkupert av Marokko siden 1975. Våpenhvilen som ble meklet fram av FN i 1991, har ikke vært brutt tidligere, men alle FNs forsøk på å arrangere en folkeavstemning om Vest-Saharas framtid er blitt motarbeidet av Marokkos myndigheter.