6.500 flyktninger reddet utenfor Libya

Flyktninger som var plukket opp av den norske redningsskøyta Siem Pilot i helgen og som er brakt i land i Palermo på Sicilia. Foto: Kripos / NTB scanpix Les mer Lukk

Skip fra Italia, Spania, EUs grensestyrke Frontex og flere hjelpeorganisasjoner plukket opp 6.500 båtflyktninger i det som omtales som kystvaktens travleste dag de seneste årene.

Dramatiske bilder viser rundt 700 flyktninger som er stuet i en fiskebåt, og flere av dem hopper over bord og svømmer mot redningspersonellet. Et fem dager gammelt spedbarn var blant dem, og spedbarnet og andre barn ble fløyet til et sykehus i Italia, ifølge Leger Uten Grenser, som deltok i redningsoperasjonen.

Båtflyktningene ble reddet i til sammen 40 ulike operasjoner, ifølge den italienske kystvakten. Båtflyktningene skal ha kommet fra Eritrea og Somalia.

– Vi har vært spesielt travle i dag, sier en talsperson.

Den italienske kystvakten gjennomførte også søndag en rekke aksjoner der over 1.000 flyktninger og migranter i gummibåter ble plukket opp utenfor Sicilia.

Mange tusen afrikanere forsøker å ta seg over til Europa ved å krysse Middelhavet i dårlige farkoster. Manglende grensekontroll i Libya har gjort landet til et sentralt punkt i flyktningrutene nordover.