Duterte avviser anklager om folkemord

Filippinenes president Rodrigo Duterte mener at hans anti-narkotika-kampanje ikke kan sammenlignes med folkemord. Kampanjen har kostet 1.800 mennesker livet. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Filippinenes president Rodrigo Duterte avviser at hans anti-narkotika-kampanje har resultert i et folkemord. Aksjonen har hittil kostet 1.800 mennesker livet.

– Folkemord? Hvem har jeg drept? Jeg har ikke drept noen barn. Jeg har ikke sluppet en bombe, som Assad, sa Duterte under en markering for krigsveteraner mandag.

– Jeg dreper kriminelle, la han til.

Duterte påpekte at ikke bare Syrias president Bashar al-Assad, men også ekstremistgruppa IS er mer brutale enn ham.

Videre avviste han at anti-narkotika-kampanjen hans kan sammenlignes med et folkemord. Presidenten sa at han er villig til å gå i fengsel for å forsvare «sine menn» som står bak mange drap på antatte narkotikaselgere og andre som mistenkes for kriminalitet.

Les også: Duterte: Narkomane er ikke mennesker

Flere humanitære organisasjoner og FN anklager Duterte for brudd på folkeretten.

Som del av hans anti-narkotika-kampanje har han lovet 2 millioner pesos, rundt 356.000 kroner, i pengepremie til dem som bidrar med informasjon om politifolk som hjelper narkotikakarteller.

Minst 1.800 mennesker er drept siden Duterte overtok som president i mai og lovet belønning og amnesti til politifolk som drepte enhver som mistenkes for å være involvert i bruk eller omsetning av narkotika.

Duterte avviser kritikken helt fra det internasjonale samfunnet og har truet med å trekke Filippinene ut av FN, en uttalelse en regjeringstalsmann senere har forsøkt å glatte over.

Les også:

Duterte: – Det er betalt millioner i løsepenger for Sekkingstad

Duderte vil ha dødsstraff som hevn i Filippinene