Mars-forskere fullførte ett års eksperiment på Hawaii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mars-forskere fullførte ett års eksperiment på Hawaii Les mer Lukk

Seks forskere har forlatt kuppelen hvor de har vært så godt som isolert siden august i fjor. NASA står bak eksperimentet på Hawaii, som skulle simulere forholdene på planeten Mars.

Forskerne ble møtt med ropene «velkommen tilbake til Jorden» etter oppholdet i vulkanen Mauna Loa på Hawaii.

Den internasjonale gruppen forskere med tre menn og tre kvinner har oppholdt seg i en liten hvit kuppel og har kun kunnet forlate den hvis de tok en romdrakt på.

Ser fram til å bade

– Forskerne ser fram til å bade i havet og spise matvarer som ikke fantes inne i kuppelen, sier Kim Binsted ved universitetet i Hawaii, ifølge BBC.

Kuppelen ligger 2.500 meter over havnivå. Det vokser ingen planter i den næringsfattige jorden, og eksperimentet var en del av et langsiktig mål om å sende mennesker til Mars.

Embed: NASA hawaii

Vil ta inntil tre år å nå Mars

Ifølge eksperter vil det ta mennesker mellom ett og tre år å gjennomføre en bemannet romferd til Mars.

Formålet med å plassere en gruppe mennesker under isolasjonslignende forhold er blant annet å undersøke hvilke belastninger det kan få å bo så tett på hverandre over lang tid.

Mars

20 minutters forsinkelse

Kommunikasjon med verden utenfor skjedde med en 20 minutter lang forsinkelse, det samme som det vil være mellom Jorden og Mars.

– Ta med noe du kan jobbe med. En av dine største fiender er kjedsomhet, sier den tyske forskeren Christiane Heinicke. Alle forskerne jobbet med egne prosjekter under oppholdet.

Da forskerne kom ut søndag, ble de servert fersk frukt og annen mat de ikke har hatt tilgang på det siste året.

Nest lengste noensinne

De som gjennomførte prosjektet er en fransk astrobiolog, en tysk fysiker og fire amerikanere – en pilot, en arkitekt, en journalist og en jordforsker.

Eksperimentet er det nest lengste i sitt slag. Tidligere har Russland gjennomført et lignende forskningsprosjekt som varte i 520 dagar.

Den internasjonale gruppen forskere med tre menn og tre kvinner har oppholdt seg i en liten hvit kuppel og har kun kunnet forlate den hvis de tok en romdrakt på. Les mer Lukk