Tre siktet for drapet på boliviansk viseminister

Bolivias viseinnenriksminister Rodolfo Illanes ble torsdag slått i hjel av streikende gruvearbeidere. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Myndighetene i Bolivia har siktet tre personer, blant dem sjefen for den nasjonale sammenslutningen av gruvearbeiderforeninger, for drapet på viseinnenriksminister Rodolfo Illanes.

Illanes ble tatt til fange og slått i hjel av streikende gruvearbeidere torsdag denne uken. Totalt 40 arbeidere har vært pågrepet i saken, og lørdag formiddag tok riksadvokaten ut formell siktelse mot tre personer.

En av de siktede er toppsjefen i den nasjonale sammenslutningen av gruvearbeiderforeninger, Carlos Mamani, som også ble regnet som leder for gruvearbeidernes protester. De andre siktede er to av Mamanis nærmeste medarbeidere.

Tusenvis streiker

Rodrigo Illanes dro torsdag til byen Panduro for å mekle med de illsinte gruvearbeiderne. De streikende arbeiderne avviste forsøket, tok viseministeren til fange og slo ham senere i hjel.

En streikende gruvearbeider kaster en tåregassgranat tilbake mot politiet under en demonstrasjon mot president Evo Morales. Les mer Lukk

Flere tusen gruvearbeidere demonstrerer i Panduro mellom de bolivianske storbyene La Paz og Cochabamba. De krever blant annet høyere lønninger og styrket streikerett.

Den siste uken er tre demonstranter blitt drept i sammenstøt med opprørspoliti, noe som har økt gnisningene mellom partene.

– Politisk sammensvergelse

Etter drapet på Illanes har regjeringen i Bolivia avvist å samarbeide med gruvearbeiderne. Dessuten har representanter for regjeringen krevd at personene som blir funnet skyldig i drapet, dømmes til maksstraffen på 30 års fengsel.

På en pressekonferanse lørdag beskrev president Evo Morales demonstrasjonene som en politisk sammensvergelse med støtte fra høyresiden.

– Vi har fått informasjon at dette skjer med mål om å velte regjeringen, sa Morales – en påstand som ble avvist av opposisjonen.

– I denne triste stunden oppfordrer vi presidenten til ikke å koke sammen falske teorier, sier ekspresident Jorge Quiroga.

Søndag skal det holdes en rettshøring i saken.