NASA-sonde i nærkontakt med Jupiter

Your browser doesn't support HTML5 video.

NASA-sonde i nærkontakt med Jupiter
Romsonden Juno, som går i bane rundt Jupiter, passerte lørdag bare 4.200 kilometer fra den enorme gassplaneten.

Aldri før har et romfartøy vært tettere opptil solsystemets største planet.

Passeringen skjedde like før klokken 15 norsk tid. Juno-sonden har en hastighet på 208.000 kilometer i timen.

Hubble-teleskopet fanget tidligere i sommer dette bildet av Jupiter, der man tydelig ser nordlysaktivitet på planetens nordpol. Foto: NASA (Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Det er første gang Junos åtte vitenskapelige instrumenter og kamera er slått på, og dette markerer dermed starten på sondens vitenskapelige oppdrag, skriver den amerikanske romadministrasjonen NASA i en melding på sine nettsider.

Les også: Ny jordklode funnet i vårt nabolag

– Dette er vår første mulighet til å virkelig få en nær kikk på kongen av vårt solsystem, for å finne ut hvordan han fungerer, sier Scott Bolton, sjefforsker i Juno-prosjektet.

Juno passerte tett forbi Jupiter for første gang tidlig i forrige måned, etter en ferd fra jorda som har tatt nesten fem år. Alle sondens instrumenter var imidlertid slått av for å ikke forstyrre prosessen med posisjonering i det den gikk inn i bane.

Les også: NASA testet rakettmotor som skal sende mennesker til Mars

Romsonden Juno ryker stadig nærmere gigantplaneten Jupiter. Foto/illustrasjon: JPL-Caltech, NASA/ (Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Juno skal nå undersøke hva planeten består av, granske dens magnetiske felt og gjøre en rekke andre målinger. Forskerne håper å finne ut mer om stormene i Jupiters atmosfære og om den har en fast kjerne eller består av gass tvers igjennom.

De første bildene fra passeringen kan ventes neste uke, ifølge NASA.

Les også: NASA: Kepler-teleskopet har funnet 1.284 nye planeter