Duterte: – Det er betalt millioner i løsepenger for Sekkingstad

Filippinenes president Rodrigo Duterte hevder at Abu Sayyaf-geriljaen har fått 50 millioner filippinske pesos, nærmere 9 millioner kroner, i løsepenger for Kjartan Sekkingstad (innfelt), uten å løslate ham. Foto: King Rodriguez (AFP Photo) / Reuters (NTB scanpix) Les mer Lukk

Abu Sayyaf-geriljaen har fått 50 millioner filippinske pesos, nærmere 9 millioner kroner, i løsepenger for Kjartan Sekkingstad, uten å løslate ham, hevder Filippinenes president Rodrigo Duterte.

Ifølge Duterte krever islamistgruppen, som har holdt Sekkingstad fanget siden september i fjor, mer penger for å løslate nordmannen.

– De utsetter det stadig. Millioner er betalt i løsepenger for nordmannen, sa Duterte torsdag morgen.

Statsminister Erna Solberg (H) har gjort det klart at Norge av prinsipp aldri betaler løsepenger for norske statsborere som holdes som gisler.

På direkte spørsmål sier Duterte at han ikke vet hvem som har betalt, eller hvordan løsepengene eventuelt fant veien til Abu Sayyaf.

– Jeg vet ikke hvilken bank det var, sa han ifølge nettstedet Rappler.

Les også: Sekkingstad tema under Filippinene-møte i Oslo

Usikkerhet

Filippinske GMA News påpeker at det er usikkerhet rundt størrelsen på beløpet som skal ha blitt betalt for å sikre Sekkingstads frigivelse, om pengene er betalt for Sekkingstad eller andre gisler Abu Sayyaf holder, eller hvem som eventuelt har skaffet pengene til veie.

Sekkingstads bror, Odd Kåre Sekkingstad, sier til Bergensavisen at familien ikke kjenner til at det skal ha blitt betalt løsepenger for Kjartan Sekkingstad.

Norsk UD ønsker overfor NTB heller ikke å kommentere opplysningene, men viser til tidligere uttalelser i saken.

Les også: Abu Sayyaf står fast på krav om løsepenger

Gissel drept

Onsdag ble hodet til et annet Abu Sayyaf-gissel funnet avkappet i veikanten i en landsby på øya Jolo, rundt 1.000 kilometer sør for hovedstaden Manila.

Ifølge den filippinske regjeringshæren var det snakk om filippinske Patrick Jhames, som ble bortført av Abu Sayyaf 16. juli i år.

Islamistgruppen krevde 1 million pesos, rundt 175.000 kroner, i løsepenger for ham, men det er ukjent om dette ble betalt.

Les også: Vil forhandle om løslatelse av Sekkingstad

Siste gjenværende

I april og juni ble de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall, som ble bortført sammen med Sekkingstad, funnet halshugget etter at krav om løsepenger ikke ble oppfylt.

Halls filippinske kjæreste Marites Flor ble sluppet fri i juni. Det er ikke kjent om det ble betalt løsepenger for henne, men filippinske myndigheter nekter i likhet med Norge og Canada av prinsipielle grunner å etterkomme slike krav fra gisseltakere.

Sekkingstad er den siste gjenværende av de fire som ble bortført fra ferieanlegget Oceanview Resort på øya Samal natt til 22. september i fjor.

Les også: – Kvinnelig gissel sluppet fri på Filippinene