Her skytes amerikansk spionsatellitt ut på hemmelig oppdrag

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her skytes amerikansk spionsatellitt ut på hemmelig oppdrag Les mer Lukk

En rakett av typen Atlas V ble torsdag sendt opp og ut i bane rundt jorda på oppdrag fra en etterretningsorganisasjon.

Det private selskapet United Launch Alliance (ULA) gjennomførte tidlig torsdag morgen lokal tid oppskytingen av en overvåkningssatellitt festet til en romrakett.

Oppdraget ble bestilt av den amerikanske etterretningsorganisasjonen National Reconnaissance Office (NRO).

Les også: Ubemannet rakett krasjet under landing

Ukjent oppdrag

Organisasjonen, som regnes blant de fem store innen etterretning i USA, har ansvaret for all amerikansk satellittovervåkning.

Som det gjerne er med etterretningsarbeid, er det ukjent nøyaktig hva oppdraget til satellitten er. Entusiaster har riktignok spekulert i at det dreier som en såkalt Quasar-satellitt. Disse satellittene arbeider sammen for å videresende informasjon fra andre satellitter i sanntid tilbake til jorda. Dermed trenger ikke etterretningstjenesten i USA å vente på at satellitter som samler informasjon først må passere over vennlig territorium før informasjonen sendes.

Gigantsamarbeid

ULA ble grunnlagt i 2006 som et samarbeidsprosjekt mellom to giganter innen fly- og romteknologi – Lockheed Martin og Boeing. Formålet med selskapet er å "tilby pålitelig og kostnadseffektiv tilgang til verdensrommet for statlige amerikanske oppdrag".

Oppskytingen foregikk uten problemer, og satellitten skal ha lagt seg i bane rundt jorda.