Spanias konge ber Rajoy danne regjering

Kong Felipe (t.v.) har gitt statsminister Mariano Rajoy oppdraget med å danne en ny regjering, noe som kan bety en slutt på sju måneders politisk handlingslammelse i Spania. Foto: Angel Diaz / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Spanias fungerende statsminister Mariano Rajoy vil forsøke å danne en ny regjering etter å ha fått oppdraget av kong Felipe.

Rajoy, som er leder for konservative Partido Popular (PP), opplyste torsdag at han har akseptert oppdraget.

Spania har det siste halvåret holdt to valg på ny nasjonalforsamling. Begge gangene har PP blitt landets største parti, men oppslutningen har ikke vært stor nok til å danne en regjering med parlamentarisk flertall.

Nei til samarbeid

Landets sosialdemokratiske parti har ikke ønsket å gå inn i en storkoalisjon med høyrepartiet, slik Rajoy håpet på.

Heller ikke det liberale partiet Ciudadanos eller venstrealliansen Podemos vil gi støtte til en høyreregjering med Rajoy som fortsatt statsminister.

Podemos har heller ikke villet støtte en sosialdemokratisk regjering.

Rajoy trenger nå nok støtte til å danne en mindretallsregjering. Det kan han klare hvis Ciudadanos avstår fra å stemme når nasjonalforsamlingen skal avholde et tillitsvotum om en eventuell ny Rajoy-regjering.

– Nei, nei, nei

Ciudadanos leder Albert Rivera har åpnet for dette selv om han er klar på at han ønsker en ny regjering uten Rajoy.

– Alle gjentar det samme ordet: Nei, nei, nei og nei, sa Rivera til pressen etter å ha møtt kongen tidligere på dagen.

Hvis Rajoy ikke greier å danne regjering, vil det bety at det må holdes et tredje valg, men hvorvidt resultatet vil gi et klarere regjeringsalternativ, er høyst usikkert.