Her gravlegger tyrkiske myndigheter antatte kuppmakere:

– Alle som går forbi skal forbanne og spytte på graven

FORRÆDERNES GRAVGÅRD: Et skilt hvor det står "Forrædernes gravgård" er satt opp for likene av antatte kuppmakere som døde i det mislykkede millitærkuppet i Istabul 15 juli. Bildet er tatt 27. juli. Les mer Lukk

Tyrkia er i gang med gravlegge antatte kuppmakere. De lokale myndighetene sier de har satt opp en gravplass for «forrædere» som ikke fortjener en anstendig begravelse, ifølge tyrkiske medier. 

– De skal ikke få hvile i fred, ikke engang i sine egne graver, sier Kadir Topbas, ordfører i Istanbul, ifølge tyrkiske medier.

Ordfører i Istanbul Kadir Topbas.

Ordføreren oppfordrer de som går forbi «til å spytte på og forbanne gravene». Gravplassen ligger i nærheten av Istanbul.

Se bilder av gravplassen nederst i saken.

Den europeiske samarbeidsavisen Katoikos publiserte nylig en artikkel hvor en tyrkisk journalist forteller om gravleggingen av de antatte kuppmakerne under kuppforsøket 15. juli.

– Noen dager føles det som Tyrkia er et kapittel i en mørk og dyp dystopisk roman, skriver den regjeringskritiske journalisten.

– Lever i fiendtlighet

Ifølge tyrkiske medier kunngjorde ordføreren 20. juli at de ville åpne gravplassen, og nå har det også blitt satt i gang begravelser. Målet er at de ikke skal være verdige for de avdøde.

– Dette er virkeligheten i Tyrkia, et land som fortsatt lever av fiendtlighet, selv mot de døde. Ordet «forræder» brukes løst av nesten alle, og hvem vet, kanskje noen av de som beskylder hverandre for forræderi en dag vil ligge side om side på denne gravplassen en dag, skriver journalisten videre.

Ifølge tyrkiske medier skal 15–20 familier ha fått beskjed om at et familiemedlem skal begraves.

Les også: Kroken på døra for 131 tyrkiske medier

– Negativ utvikling

I går onsdag uttale utenriksminister Børge Brende (H) at han er bekymret for utviklingen i Tyrkia.

– Vi har sett en negativ utvikling i Tyrkia de seneste årene når det gjelder menneskerettigheter. Det er avgjørende at kuppforsøket ikke brukes til å bringe opposisjonelle stemmer til taushet, sa Brende.

Norsk-tyrkiske Nefise Özkal Lorentzen og ektemannen Jørgen Lorentzen, var i Tyrkia under kuppforsøket, de mener Tyrkia ikke lenger er et demokrati.

Les saken: – En hemningsløs heksejakt

Se bilder av gravplassen: