Duterte inngår våpenhvile med kommunistgerilja

Kontroversielle Rodrigo Duterte holdt mandag sin første tale om rikets tilstand i den filippinske kongressen. Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Filippinenes president Rodrigo Duterte har erklært ensidig våpenhvile med kommunistgeriljaen NPA. Forhandlinger mellom partene i konflikten har pågått i Oslo.

– La oss avslutte disse tiårene med bakhold og sammenstøt. Vi kommer ingen steder, og det blir blodigere for hver eneste dag, sa Duterte i sin første tale om rikets tilstand i kongressen i Manila mandag.

Han oppfordret geriljaen til å slutte seg til våpenhvilen og sa han ønsker varig fred i løpet av sin første presidentperiode.

I forrige måned ble det kjent at nye fredssamtaler mellom NPA og representanter for Duterte var blitt startet i Oslo allerede før Duterte var innsatt som ny filippinsk president. Norge har vært tilrettelegger for fredsprosessen mellom myndighetene og NPA helt siden 2001.

Duterte ønsker også å slutte fred med islamistgeriljaen Abu Sayyaf, som holder nordmannen Kjartan Sekkingstad som gissel.

Kontroversielle Duterte, som har oppfordret til drap på kriminelle og narkomane, overtok som ny president i slutten av juni.