Tusk: – Cameron vil forklare seg om situasjonen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tusk: – Cameron vil forklare seg om situasjonen Les mer Lukk

Avtroppende statsminister David Cameron må forklare seg når han tirsdag møter EU-toppene for første gang siden Storbritannia stemte for å forlate Unionen.

Statsministeren, som selv varslet sin avgang da nederlaget var et faktum før helgen, skal diskutere veien videre under toppmøtet i Brussel.

De 28 EU-lederne samles til en såkalt arbeidsmiddag i Brussel tirsdag kveld for å diskutere utfallet av den britiske folkeavstemningen med den britiske statsministeren.

– Cameron vil forklare seg om situasjonen i Storbritannia etter folkeavstemningen. Så blir det en utveksling av synspunkter, sa EU-president Donald Tusk mandag.

Les også: Franske politikere vil vrake engelsk som EU-språk

Brexit-sjokk

Når EU-lederne møtes igjen til frokost onsdag morgen, er de bare 27. Da vil de gjenværende stats- og regjeringssjefene begynne å diskutere en framtid for EU hvor Storbritannia ikke er med.

Også statsminister Erna Solberg (H) er i Brussel tirsdag for å delta i de konservative partienes formøte før EU-toppmøtet.

Markedene er blitt rystet av brexit-avstemningen, og nedgangen har fortsatt på tross av forsøk fra både London og Brussel på å dempe frykten.

Fortsatt er det høyst uklart hvordan brexit-veien videre vil se ut.

Les også: Mæland: – Brexit skaper usikkerhet for Norge

Strid om artikkel 50

Senest mandag gjentok Cameron det han og andre britiske politikere har sagt: Det haster ikke å aktivere EU-traktatens artikkel 50, en forutsetning for å starte den formelle utmeldingsprosessen.

Det er stikk i strid med budskapet fra EU-toppene, som siden folkeavstemningen har understreket at britene snarlig må sette i gang den formelle skilsmissen. Britene får verken formelle eller uformelle samtaler om sin framtid i EU før det skjer, fastslo Tysklands statsminister Angela Merkel mandag.

Les også: Islands president: – Brexit er gode nyheter for Norge

Spekulasjoner

Men det er få som tror det vil skje tirsdag.

– Vi venter ikke at Cameron vil utløse artikkel 50 på dette stadiet, sa en tjenestemann i EU før toppmøtet.

Samtidig går spekulasjonene i Brussel om at utmeldingen kanskje aldri kommer, og at brexit kan unngås.

Hvem som skal ta over for Cameron og dermed får jobben med å forhandle fram en brexit, er fortsatt høyst uklart. Finansminister George Osborne, som i sin tid ble utpekt som en naturlig arvtaker, utelukket i et avisinnlegg i The Times at han vil forsøke å bli ny leder av De konservative.

Les også: EU kan nekte Storbritannia uformelle brexit-samtaler

Tidstyv

Cameron sa før helgen at planen er å gå av på partiets landsmøte i oktober, men mandag opplyste valgkomiteen i toryene at de satser på å velge en etterfølger innen 2. september.

Foreløpig regnes innenriksminister Theresa May og den tidligere London-ordføreren Boris Johnson som favoritter til å erstatte statsministeren. Også helseminister Jeremy Hunt vurderer angivelig å stille som lederkandidat, skriver BBC. Hunt har luftet ideen om en slags «Norge pluss-avtale» med EU, der britene vil kunne beholde handelsfordeler på linje med EUs medlemmer, men innvandringen fra unionen reforhandles.

Diskusjonene om brexit vil stjele mye tid fra temaene EU-lederne egentlig hadde tenkt å ta opp på toppmøtet som starter i Brussel tirsdag ettermiddag. Både innvandring, flyktninger og kamp mot arbeidsløshet står på agendaen.

Les også: Erdogan: Brexit er starten på ny epoke