Franske politikere vil vrake engelsk som EU-språk

Jean-Luc Mélenchon, leder av Venstrefronten i Frankrike, er blant dem som mener at EU må kvitte seg med engelsk som arbeidsspråk. Foto: Jacky Naegelen / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Det franske språkets voktere har alltid hatt tungt for å havne i skyggen av det engelske språket. Nå ser de brexit som en mulighet til å kvitte seg med engelsken – i hvert fall i EUs hovedkvarter.

Sjokket over den britiske folkeavstemningen hadde knapt begynt å synke inn før to franske politikere krevde at britene tar med seg språket sitt når de forlater EU.

– Det engelske språket har ikke lenger noen legitimitet i Brussel, tvitret ordfører Robert Ménard i den sørfranske byen Beziers. Ordføreren, som hører til på høyresiden politisk, får støtte fra leder Jean-Luc Mélenchon i det radikale partiet Venstrefronten.

– Engelsk kan ikke lenger være ett av de tre arbeidsspråkene i EU-parlamentet, skriver Mélenchon.

Les også: Merkel: Ingen samtaler før brexit-oppsigelse

Det franske folk har regelmessig havnet på bunnen i undersøkelser om engelskferdigheter blant EUs medlemsland. En rapport fra språkopplæringsselskapet Education First fra 2014 viste at franskmenn er svakest i engelsk, og at de «gjør lite for å forbedre seg».

EU-kommisjonen ser også ut til å ha kommet til en symbolsk beslutning om at engelsk ikke lenger bør være arbeidsspråk nå som britene har bestemt seg for å forlate unionen. Da kommisjonens øverste talsperson, Margaritis Schinas, mandag åpnet den daglige pressebrifingen, snakket han utelukkende fransk. Det er også ventet at EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker, vil snakke fransk og tysk når han tirsdag skal tale for parlamentet, skriver Ritzau.

Les også: Tidligere statssekretær: – EØS er løsningen for Storbritannia

– «Brexit» øker sjansen for skotsk uavhengighet

Milliontap for Norwegian etter brexit