Duterte vil ha dødsstraff som hevn i Filippinene

Både filippinske og internasjonale menneskerettighetsgrupper har uttrykt stor uro for planene til Rodrigo Duterte. Les mer Lukk

Filippinenes påtroppende president Rodrigo Duterte hyller dødsstraff som en metode samfunnet må bruke som hevn.

I en lang tale i sin hjemby Davao mandag avviste Duterte kritikken fra dem han kalte dumme menneskerettighetsaktivister, blant dem FNs menneskerettighetskommissær.

– Jeg tror på hevn. Hvorfor? Jo, fordi man må betale. Dreper man noen, voldtar man noen, skal man dø, sa han som svar på kritikken mot at han vil gjeninnføre dødsstraff.

Duterte vant presidentvalget på Filippinene i forrige måned på løfter om å få slutt på kriminaliteten i landet, blant annet ved å gi sikkerhetsstyrkene ordre om å drepe titusener av kriminelle.

Etter at han vant har han også lovet belønning til politiet for å drepe narkosmuglere, og oppfordret vanlige borgere til å drepe eller pågripe kriminelle.

Både filippinske og internasjonale menneskerettighetsgrupper har uttrykt stor uro for planene hans. De frykter mengder av utenomrettslige likvideringer, slik man har sett i Davao mens Duterte har vært guvernør.

Også FNs menneskerettighetskommissær Zeid Ra'ad Al Hussein har oppfordret Duterte til ikke å gjeninnføre dødsstraff.