Sturgeon: Skottland kan legge ned veto mot «brexit»:

– «Brexit» øker sjansen for skotsk uavhengighet

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sturgeon: Skottland kan legge ned brexit-veto Les mer Lukk

Etter britenes nei til EU er en ny folkeavstemning om uavhengighet for Skottland nærmest uunngåelig, tror Jan Erik Mustad. Storbritannia-kjenneren mener sjansen for skotsk løsrivelse har økt.

– Det er nesten uunngåelig, sier han til NTB om en ny skotsk avstemning.

– Spørsmålet er når og på hvilke premisser.

Det Storbritannia som et flertall av skottene i 2014 stemte for å forbli en del av, finnes ikke lenger, slår den skotske regjeringssjefen Nicola Sturgeon fra nasjonalistpartiet SNP fast.

Hun sier det derfor er svært trolig at det blir en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet, noe som vil kunne åpne for fortsatt skotsk EU-medlemskap.

– Hvis SNP nå politisk bygger seg opp mot en folkeavstemning i 2017-2018, tror jeg de har gode sjanser for å få flertall, sier Mustad, som er førstelektor ved Universitetet i Agder.

Les også: Klart skotsk flertall for EU-medlemskap

«Brexit»-veto?

Men for å få til en folkeavstemning i Skottland holder det ikke med et vedtak i det skotske parlamentet. Også den britiske nasjonalforsamlingen, Parlamentet i London, må eventuelt godkjenne slike planer.

– Og nå må SNP være 100 prosent sikre på å få flertall i en slik avstemning. Foreløpig er det ingen målinger som substansielt gir oss noen indikasjon på at det er flertall for å gå ut, sier Mustad.

Sturgeon ser også en mulighet for at Skottland kan legge ned veto for å hindre at Storbritannia melder seg ut av EU. Hun vil «selvsagt» be det skotske parlamentet om å støtte et fremstøt for å stanse «brexit».

De skotske folkevalgte vil ikke stemme for noe som er mot Skottlands interesser, var Sturgeons budskap i et intervju med BBC søndag.

Mustad tror likevel Skottland gjør lurt i å la støvet legge seg litt før man planlegger neste skritt.

Kommentar: «Brexit» kan få Nord-Irland og Skottland til å bryte ut

– Politisk bindende

Over tre millioner briter har underskrevet et opprop som krever en ny folkeavstemning om EU-medlemskapet. 52 prosent stemte torsdag for utmelding.

EU-parlamentets president Martin Schulz ber i Bild am Sonntag den britiske regjeringen formelt søke om å forlate EU allerede på tirsdagens toppmøte.

Mustad peker på at EU-avstemningen formelt sett bare er rådgivende, men at den er politisk bindende.

– Britene har stemt seg ut av Europa, det er ingen vei tilbake for det, sier han.

Selv om det skulle eksistere en konstitusjonell åpning for å droppe «brexit» eller EU skulle komme med nye utspill, er det enn så lenge ikke sannsynlig at britiske politikere skal kunne overkjøre folkeavstemningen, anfører han.

– Ny situasjon

Sturgeon frykter konsekvensene for et Skottland utenfor EU.

– Det som kommer til å skje med Storbritannia, vil være svært skadelig og påføre smertefulle konsekvenser. Jeg vil prøve å beskytte Skottland fra det, sier hun.

Like etter at resultatet var klart, beskrev hun det som «svært sannsynlig» at Skottland innen to år holder ny folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia. Lørdag sa hun at Skottland skal innlede «umiddelbare samtaler» med EU-ledere.

En ny meningsmåling for den skotske avisen The Sunday Post, etter at britene stemte nei til EU torsdag, viser at 59 prosent av skottene nå støtter uavhengighet.

62 prosent av skottene stemte for fortsatt britisk EU-medlemskap sist torsdag.

Les også: «Brexit» kan gi høyere oljeetterspørsel