Islandsk professor blir president

Historieprofessor Gudni Jóhannesson (t.v.) vant helgens presidentvalg på Island, selv om han er er uten partipolitisk erfaring . Søndag kunne han feire seieren sammen med sin kone Eliza Reid (t.h.) på sin egen 48-årsdag. Foto: Halldor Kolbeins (AFP Photo / NTB scanpix) Les mer Lukk

Historieprofessor Gudni Jóhannesson har lovet å gi islendingene troen tilbake på politikken når han nå overtar som landets president. Valgseieren regnes som historisk.

En historieprofessor uten partipolitisk erfaring vant helgens presidentvalg på Island. Søndag kunne han feire seieren på sin egen 48-årsdag.

– Representantene fra den gamle æraen har tapt. Folket ser mot fremtiden, sier professor i statsvitenskap Gretar Eythorsson.

Med 39,1 prosent av stemmene tok Jóhannesson innersvingen på sin nærmeste utfordrer, forretningskvinnen Halla Tomasdottir, som i likhet med Jóhannesson ikke har tilknytning til noe politisk parti. Hun fikk 29,4 prosent av stemmene, ifølge den islandske kringkastingen RUV.

Den konservative kandidaten og tidligere statsministeren David Oddsson greide kun å samle 13 prosent av stemmene.

Bakgrunn: Uavhengig lærer kan bli Islands nye presiden

Motstrøm

Jóhannesson har ridd på en bølge av misnøye mot de etablerte politikerne, ikke minst i kjølvannet av Panama Papers-avsløringene, som viste at flere av landets ledende politikere hadde hemmelige selskaper og kontoer i skatteparadiser.

Det var nettopp Panama Papers-skandalen som fikk professoren, som aldri tidligere har hatt politiske verv, men som er en kjent politisk kommentator, til å melde seg på i presidentvalgkampen i april. Han sier han vil gjenreise tilliten til systemet etter flere år med mistro, skandaler og økonomisk uro.

I likhet med de fleste islandske velgerne er han imot EU. Under en valgdebatt fredag sa han at britenes utmelding av EU er bra for islendingene. Han mener at både Norge og Island kan få større innflytelse overfor EU hvis også Storbritannia blir en del av EØS-avtalen.

Les også: Tidligere sentralbanksjef og statsminister stiller til valg som president på Island

Fotballfeber

Da Jóhannesson selv møtte frem for å stemme lørdag, fikk han spørsmål om det første han ville gjøre hvis han vant valget.

– Dra til Frankrike på mandag og se Island spille mot England, svarte professoren, som i likhet med de fleste islendingene for tiden er rammet av fotballfeber etter at Island slo Østerrike og gikk videre til åttendedelsfinalen.

Jóhannesson overtar etter president Olafur Ragnar Grimsson (73), som går av etter å ha sittet i fem presidentperioder på til sammen 20 år.

Jóhannesson overtar som president 1. august. Presidentembetet på Island er først og fremst symbolsk. Først til høsten skal det holdes valg på ny nasjonalforsamling.

Les også: Gunnlaugsson har gått av som statsminister