Skotsk måling viser klart flertall for selvstendighet

Mye tyder på at den europeiske unionen er i ferd med å bli viktigere enn den britiske unionen for skottene. Foto: Oli Scarff / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

En meningsmåling viser at 59 prosent av skottene nå støtter løsrivelse fra Storbritannia.

Målingen er gjennomført for den skotske avisen The Sunday Post etter at britene stemte for å melde seg ut av EU, melder nyhetsbyrået Reuters.

Brexit-seieren i torsdagens folkeavstemning har igjen satt skotsk selvstendighet på dagsordenen. Skottene stemte klart for fortsatt medlemskap i EU – 62 prosent vil ikke forlate det europeiske fellesskapet – men et knepent engelsk flertall kan tvinge dem ut av unionen. Resultatet understreker at Skottland og resten av Storbritannia ikke alltid er i takt politisk. Skottland har historisk vært nært knyttet til kontinentet, spesielt til Frankrike, som er selve arvefienden sett med engelske øyne.

Kommentar: Brexit kan få Nord-Irland og Skottland til å bryte ut, og Gibraltar til å skjelve

Det er mindre enn to år siden en folkeavstemning endte med et ja til fortsatt union med resten av Storbritannia, men nå kan altså stemningen ha snudd.

Lørdag gjorde Skottlands førsteminister det klart at Skottland vil innlede samtaler med EU med tanke på å forbli i unionen.

– Vårt mål er å starte umiddelbare samtaler med resten av EU, sa Nicola Sturgeon etter et regjeringsmøte i Edinburgh. Hun la da til at en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet fra Storbritannia i høy grad er et aktuelt tema.

Bakgrunn:

– England lar gladelig Skottland bryte ut av Storbritannia

Skottene krever selvstendighet hvis britene går ut av EU