Sturgeon åpner for ny skotsk folkeavstemning

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sturgeon: -Vi begynner forberedelsene til en ny uavhengighets avstemning Les mer Lukk

Skottlands regjeringssjef Nicola Sturgeon sier en ny folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia er mulig etter EU-avstemningen.

– Vi kommer til å ta alle nødvendig skritt for å forbli medlem av EU, sier Sturgeon, og slår fast at en ny folkeavstemning om et uavhengig Skottland er på bordet.

Skottene har lenge vært de mest EU-positive i Storbritannia. 62 prosent av velgerne i Skottland stemte for fortsatt britisk EU-medlemskap, viser resultatene fra torsdagens folkeavstemning.

Det var ikke nok, for samlet sett stemte snaut 52 prosent av britiske velgere for at landet skal forlate EU.

Betydelige endringer

Det er under to år siden skottene holdt folkeavstemning om en løsrivelse fra resten av Storbritannia. Nei-siden vant med drøyt 55 prosent av stemmene. Men nå kan spørsmålet altså komme opp på nytt.

I sin kunngjøring fredag viste Sturgeon til partiprogrammet til sitt skotske nasjonalistparti SNP, der det heter at dersom forholdene blir betydelig endret i forhold til hva som var situasjonen i 2014, bør parlamentet ha rett til å utlyse en ny folkeavstemning om uavhengighet. En britisk utmelding av EU vil være en betydelig endring, påpeker hun.

Les også: Slik blir Storbritannias skilsmisse med EU

Starter forberedelsene

Sturgeon sier det er viktig å ikke forhaste seg, men påpeker at den britiske utmeldelsesprosessen trolig vil begynne om rundt tre måneder og vil vare i rundt to år.

– Hvis parlamentet finner at en ny folkeavstemning er den beste eller eneste måten å sikre vår plass i Europa, må det ha mulighet til å holde en slik avstemning i løpet av denne perioden. Derfor begynner vi allerede nå forberedelsene av lovendringene som er nødvendig, sier hun.

Les også: Slik bør du forholde deg til «brexit»