Kommisjon vil forkaste valgresultat i Haiti

Mannen som er avbildet på stråhatten, er Haitis midlertidige president Joceleme Privert. Arkivfoto: Andres Martinez Caceres / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

En spesialkommisjon som skulle verifisere førsterunden i fjorårets omstridte presidentvalg i Haiti, anbefaler at resultatet forkastes og at avstemningen gjennomføres på nytt.

Årsaken er at kommisjonen mener valgfusk har forkludret resultatet. Ifølge kommisjonsleder Pierre François Benoit er det altfor mange «zombiestemmer» og andre problemer med resultatet fra valgomgangen som ble gjennomført 25. oktober i fjor, til at det kan anses som pålitelig. Det ble blant annet funnet manntallslister der flere fingeravtrykk ser ut til å stamme fra samme person.

– Vi anbefaler at presidentvalget gjennomføre på nytt, sa Benoit da kommisjonen overleverte sin rapport til Haitis overgangsleder Joceleme Privert.

Les også: Demonstrasjoner mot midlertidig president i Haiti

Det var Privert som oppnevnte kommisjonen for en måned siden, og det er nå opp til det midlertidige valgrådet i landet å fatte en endelig avgjørelse om hvorvidt avstemningen skal gjennomføres på nytt.

Privert har sagt at det haitiske folket ikke kan gå til urnene igjen før tilliten til valgprosessen er gjenopprettet.

Flere ambassader har advart mot fare for uro i forbindelse med overleveringen av kommisjonens rapport, men mandag kveld var det stille i gatene i hovedstaden Port-au-Prince og ingen tegn til uro.