Argentinas president flytter offshorepenger hjem

President Mauricio Macri sier pengene som har vært plassert på Bahamas, nå skal investeres i argentinske obligasjoner. Foto: Enrique Marcarian / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Argentinas president sier han vil hente hjem 1,3 millioner dollar han har plassert på Bahamas og investere pengene i argentinske statsobligasjoner i stedet.

I forbindelse med de såkalte Panama Papers-avsløringen kom det fram at Mauricio Macri hadde nærmere 11 millioner kroner av sparepengene sine plassert i skatteparadiser. Pengene var først plassert i Sveits og USA, men ble senere flyttet til Bahamas.

Nå sier Macri at han vil bruke pengene på å investere i hjemlige statsobligasjoner, fordi han har tro på Argentinas økonomi. Han ble valgt til president nettopp på løfter om å få fart på økonomien igjen og rydde opp i korrupsjonen i landet.

– De som administrerer kontoen på Bahamas, har fått beskjed om å sende pengene til Argentina, sier Macri. Dette skjer samtidig som han har foreslått et amnesti for dem som henter hjem penger fra hemmelige plasseringer i utlandet, slik at Argentinas økonomi kan få en sårt tiltrengt innsprøyting av kapital.

Presidenten har fått kritikk for sin rolle i to offshoreselskaper som ble avslørt i Panama Papers. Macri, som kommer fra en av landets rikeste familier, sier det er snakk om familieselskaper og at han ikke får noen økonomisk gevinst fra dem. Forvaltningen er nå overlatt til en stiftelse utenfor Macris kontroll.

En føderal statsadvokat har bedt om fullmakt til å undersøke om Macri «av vond vilje» har unnlatt å opplyse om offshorerollen når han har levert inn selvangivelsen. Presidenten sier han er åpen for en slik gransking og sier han ikke har noe å skjule.