Tsjads eksdiktator dømt til livstid for krigsforbrytelser

Tsjads tidligere diktator Hissene Habre, er funnet skyldig i forbrytelser mot menneskeheten, voldtekt, slaveri og kidnapping. Foto: AP / NTB scanpix. Les mer Lukk

Tsjads tidligere diktator Hissene Habre er funnet skyldig i forbrytelser mot menneskeheten og dømt til livsvarig fengsel.

Et krigsforbrytertribunal opprettet av Den afrikanske unionen (AU) i Senegal, avsa mandag dommen mot den 73 år gamle eksdiktatoren.

– Hissene Habre, denne domstolen finner deg skyldig i forbrytelser mot menneskeheten, voldtekt, slaveri og kidnapping, sa tribunalets president Gberdao Gustave Kam.

Tortur

Habre styrte Tsjad fra 1982 til 1990 og knuste under årene ved makten alt tilløp til opposisjon.

Ifølge menneskerettighetsgrupper måtte 40.000 mennesker bøte med livet under hans styre, mens titusener av andre ble kastet i fengsel og torturert.

Tidligere fanger har fortalt om de rystende overgrepene de ble utsatt for bak murene, der Habres hemmelige politi (DDS) blant annet utsatte dem for elektriske støt, vanntortur, brukte gass og gned sterkt krydder på kjønnsorganene deres.

Afrikas Pinochet

Human Rights Watch døpte Habre til «Afrikas Pinochet», med henvisning til Chiles mangeårige diktator og avdekket samtidig hvordan CIA hjalp ham til makten.

Til tross for terrorveldet fikk han også bistand fra president Ronald Reagans administrasjon i form av våpen, etterretningsbistand og rådgivere mens han satt ved makten.

Da Libya invaderte de nordlige delene av Tsjad i 1983, kom også Frankrike Habre til unnsetning og sendte 3.000 soldater til landet.

Tautrekking

Etter at han ble styrtet i 1990, flyktet Habre til Senegal, der han levde som en fri mann til 2005. Da ble han satt i husarrest, og i 2013 ble han fengslet.

En domstol i Tsjad dømte alt i 2008 den tidligere diktatoren til døden in absentia, men samme år besluttet Senegal at han kunne stilles for retten der.

Senegal gikk senere tilbake på dette og avslo samtidig et krav fra Den internasjonale straffedomstolen (ICJ) om å utlevere ham til Haag.

Lukket øynene

Etter lengre tids tautrekking mellom Senegal, Tsjad og ICJ, ble løsningen til slutt at Den afrikanske unionen (AU) opprettet en spesialdomstol i Dakar. Det er denne som nå har avsagt dommen mot 73-åringen.

– Habre var en bemerkelsesverdig mann med en briljant evne til å vite hvordan han skulle håndtere omverdenen. Han var også en blodtørstig tyrann og torturist, og det må innrømmes at vi visse hvem og hva han var og valgte å lukke øynene for det, sa en amerikansk tjenestemann til Washington Post i 2000.