Mange barn skadd av lynnedslag i Europa

Et voldsomt uvær herjet i Frankrike i helgen. I en park i Paris ble ti barn skadd av lynnedslag. Les mer Lukk

40 barn og flere voksne ble skadd da lynet slo ned i en park i Frankrike og på en fotballbane i Tyskland. I Polen omkom en fjellklatrer da han ble truffet av lynet.

I Monceau-parken sentralt i Paris samlet et bursdagsselskap seg under et tre da det begynte å regne lørdag ettermiddag. Et lyn slo ned i parken, og elleve personer ble skadd, deriblant åtte barn, ifølge Le Parisien. Barna er mellom sju og fjorten år gamle.

En brannmann som oppholdt seg i nærheten da lynet slo ned, fant ni av de elleve skadde bevisstløse på bakken under treet.

– Han så hvem som var hardest skadd, og utførte førstehjelp. Han varslet redningsmannskapene. Uten ham hadde det gått mye verre, sier brannvesenets talsmann Eric Moulin.

Parken ligger en kilometer fra Triumfbuen nordvest i Paris, i et av byens bedre strøk. Parken, som er populær blant familier på utflukt, ble evakuert etter hendelsen, ifølge France Info.

Les også: Slik kan du sikre deg mot lynnedslag

Fotballkamp

I Tyskland ble til sammen 35 skadd – 30 av dem barn – da lynet slo ned mot slutten av en fotballkamp for barn i byen Hoppstädten. Dommeren var også blant de skadde. Her var barna mellom ni og elleve år gamle.

Øyenvitner til fotballkampen sier lynet slo ned fra klar himmel – uten forvarsel fra regn eller mørke skyer. Tidligere på dagen hadde imidlertid meteorologen varslet torden i store deler av delstaten Rheinland-Pfalz, der Hoppstädten ligger.

Også i Frankrike hadde meteorologene varslet uvær på forhånd. Lørdag sendte statsmeteorologene ut et tordenvarsel, som omfattet hele det franske fastlandet. Faren ble imidlertid vurdert som større lenger sør i landet enn Paris.

Tennisturneringen på Roland-Garros like utenfor Paris ble avbrutt i to timer på grunn av uværet lørdag.

Les også: Den store myten om lynnedslag i bil

Fjellklatrere

Sør i Polen, nær den slovakiske grensa, omkom en fjellklatrer i 40-årene da han ble truffet av lynet mens han var på tur i nasjonalparken Babia Góra. Vitner fikk varslet om hendelsen, og mannen ble erklært død på stedet av redningsmannskapene.

Dårlig vær førte til problemer for flere turgåere i Polen lørdag. Lenger øst i landet ble tre fjellklatrere skadd da lynet slo ned. En av dem ble fløyet til sykehus med helikopter, mens de to andre ble kjørt med ambulanse.

Les også: 33 skadd av lynnedslag på tysk musikkfestival