Felles fransk-tysk minneseremoni ved Verdun

Verdun, Frankrike 1916. Fra slaget ved Verdun i Frankrike under den første verdenskrig 1914-18. Bildet viser en fransk soldats grav. Arkivfoto/SCANPIX Sverige Les mer Lukk

Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande legger ned krans sammen under minneseremonien for soldatene som falt i slaget ved Verdun.

Mellom 21. februar og 18. desember 1916 falt over 700.000 franske og tyske soldater i kampene ved Verdun nordøst i Frankrike, i det som er et av verdenshistoriens blodigste slag.

Søndag starter de to statslederne hundreårsmarkeringen med å legge ned krans på den tyske soldatkirkegården Consenvoye, nord for Verdun. Deretter skal de holde hver sin tale om utfordringene dagens Europa står overfor.

– Ødeleggende

På ettermiddagen skal det avdekkes en plakett ved minnesmerket i Verdun. Der skal også EU-parlamentets president Martin Schulz, EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og EU-president Donald Tusk delta.

Frankrikes president François Hollande sammen og Tysklands statsminister Angela Merkel utenfor Elysée-palasset (presidentpalasset) i Paris i fjor. De to statslederne skal også være sammen under minneseremoni ved Verdun søndag. Les mer Lukk

Dagen rundes av med et besøk til monumentet i Fleury-devant-Douaumont, der beinrester etter 130.000 uidentifiserte soldater ligger.

– Det å bli invitert til denne markeringen viser hvor godt forholdet mellom Frankrike og Tyskland er i dag, sa Merkel.

– Dette slaget var et av de mest ødeleggende og brutale noensinne. For meg er det viktig at vi aldri mer faller tilbake til stereotypier, og sier «sånn er tyskere, eller sånn er franskmenn». Det fører til ødeleggelse, fortsatte statsministeren.

Granater

Væpnet med 1.200 kanoner rykket tyske tropper fram mot Verdun 21. februar 2016. Før dagen var omme, hadde over 1 million granater falt over den 40 kilometer lange fronten rundt byen. For første gang i moderne tid ble flammekastere tatt i bruk, mens snikende giftgass ga mange soldater kvelningsdøden.

Etter 300 dager var blodbadet over, og over 700.000 soldater hadde mistet livet.

Slaget ved Verdun har blitt stående som et symbol på den vettløse sløsingen med menneskeliv som ofte forbindes med første verdenskrig. For trass i de enorme tapene, fikk ikke slaget noen avgjørende betydning for selve krigsutfallet.

– Det som er så sjokkerende, er at 25 år senere hadde man ikke lært noe, og andre verdenskrig fulgte den første, sa Merkel.