Flere flyktning-returer fra Hellas til Tyrkia stoppet

Syriske flyktninger venter på å bli overført til et asylmottak. Foto: Yannis Kolesidis / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Den greske migrasjonsministeren Yiannis Mouzalas er usikker på om landet vil greie å overholde flyktningavtalen etter at en ankeinstans har stanset flere returer til Tyrkia.

Dersom Hellas ikke gjennomfører retur av flyktninger og migranter, kan landet havne i en vanskelig situasjon, forklarer Mouzalas i et intervju med en nederlandsk TV-kanal fredag kveld.

I fire eller fem tilfeller denne uken har en gresk ankeinstans for flyktningsaker slått fast at Tyrkia ikke er et trygt land og derfor nektet retur av flyktninger, ifølge Mouzalas.

Den greske regjeringen har ikke bestemt seg for hvordan de skal håndtere ankeavgjørelsene, eller om den skal be om ny behandling av sakene.

Ifølge avtalen mellom EU og Tyrkia skal tusenvis av flyktninger og migranter returneres fra Hellas til Tyrkia. Tyrkia skal igjen sørge for å sende dem som ikke har krav på asyl, tilbake til opprinnelseslandet så raskt som mulig.

Kritikere tviler på Tyrkias evne til å gi god nok beskyttelse for flyktninger. Amnesty International rapporterte forrige måned at Tyrkia tvangsreturnerte flyktninger tilbake til Syria i stor skala.