Over 1.000 mennesker reddet av norsk skip onsdag

Den norske redningsbåten Siem Pilot reddet opp 1017 migranter utenfor kysten av Libya. Foto: Kripos / NTB scanpix Les mer Lukk

Det norske redningsskipet Siem Pilot har siden juni 2015 reddet over 19.000 flyktninger og migranter i Middelhavet. Onsdag overtok skipet over 1.000 mennesker på flukt.

Onsdag mottok skipet over 1.017 personer fra et italiensk supplyskip langs kysten av Libya. Flyktningene ble plukket opp av det italienske skipet etter at de natt til onsdag ble sendt ut fra den libyske byen Sabratha i overfylte gummibåter. De ble deretter overført til det norske skipet Siem Pilot. Kripos opplyser at det var mennesker fra over tjue nasjoner, blant dem 107 barn.

– Gummibåtene er fulle av mennesker og er ikke laget for å gå over Middelhavet. De vil synke om ingen kommer og redder dem, sier Pål Erik Teigen, styrkesjef på den norske redningsbåten Siem Pilot, til Dagbladet.

Båtflyktningene blir fraktet til Italia, der det vil avgjøres om de kan søke asyl – eller om de blir sendt tilbake til hjemlandene, skriver avisen.

Totalt har Siem Pilot reddet 19.209 mennesker siden juni i fjor, opplyser Kripos på Twitter.

Siem Pilot har vært med i det såkalte Triton-oppdraget i Middelhavet siden i fjor sommer. Skipet patruljerer farvannene mellom Libya og Italia, og mannskapet om bord har vært med på å berge tusener av båtflyktninger.

Mannskapet på Siem Pilot består av personell fra politiet, Forsvaret og O.H Meling & Co AS.