EU planlegger rask brexit før nye bånd knyttes

Stay or leave? Det er det store spørsmålet britiske velgere stiller seg fram mot folkeavstemningen sankthansaften. EU-toppene i Brussel tror ikke på noen brexit. Les mer Lukk

Dersom Storbritannias velgere sier nei, kan EU komme til å kreve en brå «skilsmisse» før et nytt forhold kan gjenoppbygges mellom Brussel og London.

EU har fortsatt stor tro på at britene velger å bli værende i unionen, men har naturlig nok også planlagt for det motsatte. To EU-kilder som er kjent med betraktningene av et brexit-scenario, forteller til Reuters at det er liten vilje til å gi Storbritannia noe ekstra tid.

Lisboa-traktaten gir et medlemsland to år på å forhandle en eventuell utmelding fra unionen, mens en ny handelsavtale kan ta årevis å sluttføre.

Les også: Obama: – Handelsavtale med USA etter Brexit kan ta ti år

Brussel krasse holdning innebærer at Storbritannia vil kunne bli stående alene, uten noen fortrinn overfor sin største handelspartner. Det står i sterk kontrast til det britiske EU-motstandere har antydet. De legger nemlig opp til at London vil kunne sikre seg en såkalt spesiell status ved å beholde tilgangen til EUs indre marked før britene formelt trer ut av samarbeidet.

EU-topper sier de fortsatt er sikre på at britene vil stemme for å bli i unionen under folkeavstemningen 23. juni – på tross av at meningsmålinger viser et tett løp.

Les også: Finansdepartementet: – Brexit vil krympe økonomien

Dersom resultatet blir et annet, har EU-kommisjonen allerede lagt en foreløpig plan om å holde et sjeldent søndagsmøte 26. juni for å legge opp sin strategi, ifølge en av Reuters' kilder.