Røde Kors: Aleppo på randen av humanitær katastrofe

Your browser doesn't support HTML5 video.

Røde Kors: Aleppo på randen av humanitær katastrofe Les mer Lukk

Opptrappingen av krigshandlinger i den syriske storbyen Aleppo har gått så langt at man nå står på kanten av en humanitær katastrofe, advarer Røde Kors. 14 pasienter og ansatte ved et sykehus er blitt drept i angrep utført av regjeringsstyrker, ifølge Leger Uten Grenser.

Ifølge Leger Uten Grenser (MSF) ble 14 pasienter og sykehusansatte, blant dem tre leger, drept i flyangrep onsdag kveld og natt til torsdag. Sykehuset al-Quds støttes av MSF og ligger i en opprørskontrollert del av byen.

Den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyste torsdag at antall drepte var langt høyere. Minst 27 mennesker ble drept, blant dem tre barn og storbyens siste gjenværende barnelege, ifølge SOHR, som baserer sin informasjon fra et nettverk av kilder på bakken.

Redningstjenestens ledelse tallfester på sin side antall drepte til 50. Flesteparten av ofrene oppholdt seg i en fem etasjer høy bygning ved siden av sykehuset, opplyser Bebars Mishal i sivilforsvaret til Reuters.

Les også: Mistura: – Hvert 25. minutt blir en syrer drept

– Humanitær katastrofe

Aleppo er Syrias nest største by. Millionbyen er delt inn i flere områder som kontrolleres av regjeringsstyrker og opprørere. Ifølge SOHR har 91 sivile blitt drept i Aleppo de siste seks dagene.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) frykter for konsekvensene.

– Voldseskaleringen i Aleppo presser innbyggere som lever under bombardement og beskytning, til randen av en humanitær katastrofe, heter det i en uttalelse torsdag.

De intense kampene mellom opposisjonen og regjeringsstyrte styrker har forverret situasjonen for titusener av innbyggere i byen, mener ICRC, som beskriver Aleppo som et av de verst rammede områdene under dem fem år lange krigen.

Les også: Sverige støtter Syria-studenter med penger

– Våpenhvilen knapt i live

SOHRs kilder opplyser at angrepet ble utført av regimets fly. En syrisk militærkilde sier regjeringens krigsfly ikke ble benyttet i områder der det ble meldt om flyangrep. Det russiske forsvarsdepartementet, som organiserer russiske flyangrep i Syria til støtte for president Bashar al-Assad, har overfor Reuters torsdag ikke vært tilgjengelig for kommentarer. Russiske myndigheter har tidligere nektet for at sivile mål har blitt truffet.

Ni mennesker ble drept da opprørere beskjøt boligområder i Aleppo torsdag, ifølge det syriske statlige nyhetsbyrået SANA. Statlige medier hevder al-Qaidas syriske fly Nusrafronten har drept sju mennesker med raketter i byen. Den syriske militærkilden opplyser at hæren svarte på angrep fra opprørere.

– Hvis opprørerne fortsetter angrepene mot sivile, skal vi slett ikke sitte stille og se på, sier han.

FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, sa torsdag at våpenhvileavtalen nå «knapt er i live».

Mistura har nå krevd umiddelbare initiativ fra USA og Russland for å redde Syria-samtalene. Siste runde ble gjennomført i Genève før helgen, uten resultat.

Les også: Leder i syrisk islamistgruppe drept i bombeangrep