Filippinene varsler ny aksjon mot gisseltakere

Kjartan Sekkingstad (nederst til høyre) ble bortført sammen med to canadiere og en filippiner på øya Samal i september i fjor. Siden har den islamistiske Abu Sayyaf-geriljaen krevd millioner i løsepenger og truet med å drepe de fire hvis ikke kravet innfris innen frister som er satt. Foto: NTB scanpix. Les mer Lukk

Filippinske soldater trappet mandag opp innsatsen for å frigjøre norske Kjartan Sekkingstad og tre andre gisler som holdes fanget av opprørere, opplyser hæren og politiet i landet.

Sekkingstad ble bortført sammen med to canadiere og en filippiner på øya Samal i september i fjor. Siden har den islamistiske Abu Sayyaf-geriljaen krevd millioner i løsepenger og truet med å drepe de fire hvis ikke kravet innfris innen frister som er satt.

Les også: Kjartan Sekkingstads bortførere setter tidsfrist

Mandag kom følgende felles uttalelse fra Filippinenes væpnede styrker og politiet:

– En felles innsatsgruppe anstrenger seg maksimalt i forsøket på å berge de fire gislene.

Utenriksdepartementet i Oslo er kjent med at det mandag foregår militære operasjoner i det området hvor det antas at gruppen holder til.

– Det er filippinske myndigheter som har ansvaret for sikkerheten på Filippinene og som tar beslutningene om slike operasjoner, sier kommunikasjonssjef Frode Andersen til NTB.

Les også: Filippinske soldater drept under søk etter norsk gissel

Sekkingstad antas å holdes fanget i jungelen på øya Jolo, rundt 100 mil sør for hovedstaden Manila, sammen med en rekke andre utenlandske gisler.

– I vår dialog med myndighetene på Filippinene har vi understreket at gislenes liv og helse må komme først i håndteringen av saken, tilføyer Andersen.

Bortføringer med krav om løsepenger skjer regelmessig sør på Filippinene.