Hevder å ha drept 800 al-Qaida-krigere i Jemen

Folk titter på ruinene i byen Mukalla i Jemen etter et luftangrep fra den saudiledede militærkoalisjonen ble utført søndag. Les mer Lukk

Saudi-Arabia hevder at over 800 al-Qaida-krigere er drept i angrep mot byen Mukalla sørøst i Jemen de siste dagene.

Ifølge det statlige saudiarabiske nyhetsbyrået SPA tok regjeringsvennlig milits, støttet av bakkestyrker fra De forente arabiske emirater og med flystøtte fra Saudi-Arabia kontroll over Mukalla i helgen.

– Operasjonen resulterte i at flere enn 800 medlemmer og noen ledere av al-Qaida ble drept, opplyser militære kilder.

Opplysningene er ikke bekreftet fra andre kilder, og meldingen sier heller ingenting om sivile ofre under den voldsomme offensiven mot hovedstaden i Hadhramaut-provinsen.

Det bor om lag 200.000 mennesker i Mukalla, som militante islamister med bånd til al-Qaida tok kontroll over i april i fjor.

Liten motstand

– Da vi inntok sentrum av Mukalla, møtte vi liten motstand fra al-Qaida-krigerne, som rømte vestover mot ørkenen, sier en militær offiser.

De saudiledede styrkene skal også ha gjenerobret Mina al-Dhaba-oljeterminalen i Shehr øst for Mukalla, samt Riyan-flyplassen og en stor militærleir som ligger i utkanten av byen.

Al-Qaida på den arabiske halvøya (AQAP) regnes av vestlig etterretning som den farligste avleggeren av al-Qaida og har tatt på seg ansvaret for flere terroraksjoner i Vesten tidligere.

Fredsforhandlinger

Offensiven mot al-Qaida kommer samtidig med at representanter for Jemens saudistøttede regjering og Houthi-opprørere sitter sammen i Kuwait by, i et forsøk på å få slutt på den 13 måneder lange krigen i Jemen.

De FN-støttede fredsforhandlingene er nå inne i sitt femte døgn, men har hittil vært resultatløse.

Over 6.400 mennesker er drept siden Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015, over halvparten av dem ifølge FN sivile.

11. april trådte det i kraft en våpenhvile, som partene anklager hverandre for å ha brutt gjentatte ganger.

Droneangrep

I ly av krigen mellom den saudiledede koalisjonen av Golfstater, har AQAP styrket sin stilling i Jemen.

USA har gjennomført flere droneangrep mot antatte AQAP-medlemmer i landet de siste årene, senest i mars da flere titalls opprørere skal ha blitt drept i et amerikansk angrep mot en treningsleir i Hadramawt-provinsen.