Obama: – Det europeiske samholdet er presset

Your browser doesn't support HTML5 video.

Obama: – Det europeiske samholdet er presset Les mer Lukk

EU reduserer ikke Storbritannias innflytelse i verden, snarere tvert imot, mener USAs president Barack Obama. Han sier det europeiske samholdet er under press på grunn av flyktningkrisen.

Under en felles pressekonferanse med statsminister David Cameron i London fredag kom Obama med en klar oppfordring til det britiske folk om å stemme for fortsatt EU-medlemskap under folkeavstemningen i juni.

– Storbritannias medlemskap i EU gir oss et kraftig redskap som bidrar til å sikre den framgang og sikkerhet folk trenger, og til å stå opp for de verdier som våre land deler, sa Obama.

Samhold på prøve

Den amerikanske presidenten medgir at det siste årets strøm av flyktninger og migranter til Europa har satt samholdet mellom europeiske land på prøve.

– Jeg vil ikke karakterisere det som en krise, men den europeiske enheten er under press, sier Obama.

– Dersom man ser splittelse i Europa, svekker det også NATO, noe som vil få følger for vår felles sikkerhet, advarte han videre.

Søt musikk

Budskapet fra den amerikanske presidenten var søt musikk for statsminister David Cameron, som mener Storbritannia bør forbli i EU.

Ja-siden, som mener Storbritannia bør forlate unionen, anklager Obama for dobbeltmoral og viser til at amerikanerne selv aldri ville ha latt seg styre av et overnasjonalt organ som det EU er.

Londons borgermester Boris Johnson målbar kritikken i et innlegg i avisa The Sun fredag, der han også kom med et sleivspark og antydet at Obama egentlig bærer nag til britene.

Sleivspark

Tre år etter at Obama overtok som president, ble det fjernet en byste av Storbritannias tidligere statsminister Winston Churchill i Det hvite hus.

– Noen sier dette var en smekk til Storbritannia. Noen sier at det var et symbol på den halvt kenyanske presidentens nedarvede motvilje mot det britiske imperium, som Winston Churchill var en så glødende forsvarer av, skriver Johnson.

Obamas far var kenyansk, men selv har han aldri hatt kenyansk statsborgerskap eller bodd i landet.

– Helt galt

Flere britiske politikere reagerer på Johnsons utfall mot Obama, blant dem Winston Churchills barnebarn, Nicholas Soames.

– Forferdelig innlegg fra Boris Johnson i Sun. Nesten alt er helt galt, skriver han på Twitter.

– Å avfeie president Obama som halvt kenyaner, gjenspeiler det verste av Tea Party-bevegelsens retorikk, skriver Labour-politikeren Diane Abbott med henvisning til den sterkt konservative bevegelsen i USA.

Kongelig biltur

Før samtalene med statsminister David Cameron, besøkte Barack Obama og hans kone Michelle dronning Elizabeth, som feiret sin 90-årsdag torsdag. Da helikopteret med presidentparet landet, ble de tatt imot av dronning Elizabeth og prins Phillip, og den 94 år gamle prinsen satt seg selv bak rattet og kjørte den celebre forsamlingen fram til Windsor-slottet.

Fredag kveld spiser presidentparet middag med prins William og Kate og prins Harry i Kensington Palace i London.