Mange barn blant dødsofrene i Lahore

Redningsarbeidere i Lahore kjører bort ett av ofrene for søndagens selvmordsangrep. Foto: Mohsin Raza / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Dødstallet fortsetter å stige etter det blodige angrepet i Lahore i Pakistan som hadde kristne som mål. Minst 72 mennesker ble drept, hvorav mange av dem var barn.

Myndighetene i Punjab-provinsen har erklært unntakstilstand i provinshovedstaden Lahore og kunngjort at byen vil sørge i tre dager. Både skoler og markeder holdt stengt i den østlige provinshovedstaden mandag, skriver den pakistanske avisen Dawn.

Jamaat-ul-Ahrar, som er en utbrytergruppe av Taliban i Pakistan, har tatt på seg ansvaret for det blodige angrepet, som skjedde sent søndag kveld. Gruppen har uttalt at landets kristne minoritet var målet.

– Målet var kristne. Vi vil sende et budskap til statsminister Nawaz Sharif om at vi har ankommet Lahore, sier talsmann Ehsanullah Ehsan i gruppen.

Til nyhetsbyrået AFP sier Ehsan at gruppen vil gjennomføre flere lignende angrep, som vil ramme skoler og høyere utdanning, samt offentlige og militære interesser.

– Fire stoppet

Angrepet skjedde da en selvmordsbomber angrep en park i den østlige byen der familier var samlet første påskedag. Mange av ofrene oppholdt seg på en lekeplass i parken.

En talsperson for redningstjenestene oppjusterte mandag morgen dødstallet etter angrepet til 72, hvorav 29 av dem barn. Haider Ashraf, en høytstående polititjenestemann, bekrefter antallet døde og sier at flesteparten av dem var muslimer.

– Alle går til denne parken, sier Ashraf.

I tillegg ble hundrevis såret i angrepet, men det nøyaktige antallet er ikke kjent. Redningstjeneste opplyste søndag at det dreier seg om over 300 personer.

– Fire stoppet

Statsminister Sharifs kontor fordømmer angrepet som en feig handling og sier at en reaksjon er beordret, uten å gå i detalj.

Ifølge en rapport fra antiterror-myndighetene i Lahore ble fire mistenkelige personer stoppet ved inngangen til parken, hvorav en av dem kom seg inn og sprengte seg selv. De andre tre kom seg unna, skriver Dawn.

Smerter

Mange av de skadde barna ble fraktet til sykehuset Jinnah i Lahore. Flere av dem hadde tydelige smerter da leger undersøkte skader i armer, bein og ansikt, skriver AFP.

Les også: Ekspert tror det blir flere angrep i Pakistan

Leger har beskrevet scener på sykehus like etter angrepet hvor ansatte behandlet sårede på gulv og i korridorer, mens tjenestemenn etterlyste bloddonasjoner på Twitter. Vitner forteller om desperate slektninger lette etter sine kjære.

– Vi hadde gått til parken for å nyte påskeferien. Det oppsto plutselig en eksplosjon, og jeg så en stor ildkule. Fire til seks personer i min familie er såret, to av dem kritisk, sier 53 år gamle Arif Gill til nyhetsbyrået.

Ban fordømmer

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer selvmordsangrepet, som er det dødeligste angrepet i Pakistan siden skolemassakren i Peshawar i desember 2014, der 134 barn ble drept.

– Generalsekretæren fordømmer på det sterkeste selvmordsbomben ved Gulshan-i-Iqbal-parken i Lahore, heter det i en uttalelse fra FN.

– Han ber om at de som har begått denne forferdelige terrorhandlingen raskt stilles for retten.

En talsmann for Pakistans væpnede styrker uttrykte søndag kveld noe av det samme, om enn i mindre diplomatiske ordelag.

– De som drepte våre uskyldige brødre, søstre og barn, må stilles til ansvar. Vi vil aldri la disse umenneskelige monstrene overkjøre vårt liv og vår frihet, skriver general Asim Bajwa på Twitter.