Propagandaballonger over Nord-Korea

En ballong med flygeblader som fordømmer Nord-Koreas leder Kim Jong-un fotografert nær den demilitariserte sonen som skiller de to nabostatene på Koreahalvøya. Les mer Lukk

Ved hjelp av gassballonger har sørkoreanske aktivister sendt rundt 50.000 flygeblader med Pyongyang-kritisk budskap over Nord-Korea.

De konservative aktivistene, blant dem mange nordkoreanske avhoppere, har tatt i bruk ballonger som propagandaverktøy i årevis.

Slike aksjoner utløser vanligvis kraftige reaksjoner fra regimet i nord, og denne gangen skjer det mens det er økt spenning på Koreahalvøya.

Lørdagens opptrinn skjer på seksårsdagen for forliset av det sørkoreanske militærskipet Cheonan. 46 personer omkom, og Sør-Korea har anklaget Pyongyang for å ha senket båten.

Les også: Sør-Korea vil slippe flygeblader over Nord-Korea

– Vi planlegger å sende totalt 10 millioner flygeblader inn i nord i løpet av de neste tre månedene. Det er en fordømmelse av Nord-Koreas atomprøvesprengninger, sier aktivisten og desertøren Park Sang-Hak til pressen.

På en av de tre ballongene som ble sendt opp fra byen Paju nær grensa til Nord-Korea, var det festet et stort banner med bilde av en smilende Kim Jong-un med en rakett i bakgrunnen.

– Send en ildstorm over atomgærningen Kim, lød slagordet.

Siden Nord-Korea utførte en kjernevåpentest i starten av januar har Sør-Korea gjenopptatt propagandasendingene via høyttaler på grens. Nord-Korea har blant annet svart med å sende egne flygeblader over den tung bevoktede grensa.

Les også: Sør-Korea turer med gjengjeldelse etter mineksplosjon