Belgia hedrer sine døde

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ett minutts stillhet avløst med unison applaus i Brussel Les mer Lukk

Belgia hedrer sine døde med flagg, lys, blomster og kritt. Og med budskap om samhold.

Under en tung, grå himmel har Brussels innbyggere fargelagt fortauer og gater med kritt foran byens gamle børs.

Stedet er blitt et improvisert minnesmerke og samlingssted etter terroren, og budskap om samhold og kjærlighet står skrevet ved siden av blomster og lys.

Flere hundre har tatt veien hit, og mange har drapert det belgiske flagget om skuldrene. Brussels religiøse ledere stiller seg opp sammen med folkemengden, og klappsalvene runger når de tar hverandre i hendene.

– Leve Belgia! lyder taktfaste rop.

Les også: Antatte Brussel-angripere knyttes til Paris-terror

Står sammen

En vanligvis delt og fragmentert Belgia fremstår som samlet dagen etter det verste terrorangrepet landet har opplevd.

– Dette er et sterkt symbol i et land flere anser som splittet. Vi står sammen. Vi står sammen om felles verdier, våre europeiske verdier, sier Paul Magnette til NTB.

Han er delstatsminister i regionen Wallonia og har lagt turen om børsen på vei til nok et møte i det belgiske sikkerhetsrådet.

Sikkerheten er fortsatt streng. Tungt væpnede soldater vokter menneskemengden, blå politiluer dukker opp overalt. Debatten vil gå fremover om hvilket sikkerhetsoppbud Brussel skal ha for å sikre byen.

– Dagens tiltak er midlertidige. Vi må se hva som er mest effektivt. Men jeg håper vi klarer å forbli et åpent samfunn, sier Magnette.

Les også: Etter Belgia-terroren: – Vi er i krig

Rolig

Dagen etter angrepet som krevde minst 31 liv og såret over 250, er stemningen rolig og noe nummen i hovedstaden. Byens landemerke Grand Place er usedvanlig stille. Men sirenene lyder fortsatt i gatene, og politihelikoptre dukker stadig opp på himmelen. Sikkerhetsnivået er fortsatt på øverste hakk.

Klokken 12 stoppet landet opp for å hedre ofrene for terroren med ett minutts stillhet.

– Vi vil vise at vi ikke er redde, at vi fortsetter å kjempe for demokratiet, prinsippene og friheten vår, sier spanske Marta Mariane etter at minuttet er over og byens innbyggere skal prøve å fortsette dagliglivet.

– Vi er sårbare. Alt er forandret i dag. Men jeg tror også det kommer til å bety mer solidaritet og samhold, håper hun.

Les også: «Je suis Bruxelles»: Hundrevis samlet mot volden i Brussel

Sterke sammen

Også kong Philippe og dronning Mathilde markerte onsdagens stille minutt. Sammen med den belgiske regjeringen og en rekke EU-topper møtte de opp i EU-kommisjonen for å stille seg skulder ved skulder med statsminister Charles Michel og Frankrikes statsminister Manuel Valls.

– Vi står sammen. Vi er sterke sammen. Dette kommer til å bringe det beste fram i folk, håper Kommisjonens visepresident Kristalina Georgieva.

– Europeiske verdier har kommet under hardt angrep, men vi står fast og vi står samlet, sier en annen av visepresidentene, Maros Sefcovic.