Stalin spionerte på Mao fra doskålen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Stalin spionerte på Mao fra doskålen
Tidligere sovjetisk agent hevder landets hemmelige politi i skjul tok avføringsprøver fra statslederen.

Den oppsiktsvekkende påstanden kommer fra den tidligere sovjetiske agenten Igor Atamaneneko, som hevder han avslørte prosjektet da han søkte i arkivet til FSB (Russlands hemmelige politi).

– På den tiden hadde ikke Sovjet den type overvåkningsmuligheter som hemmelige tjenester har i dag, skal han ha fortalt en russisk avis, gjengitt av BBC.

Les også: Cecilie lekte katt-og-mus med Den røde hær

– Derfor kom våre spesialister opp med de mest ekstravagante måter å få ut informasjon om en person.

Laboratorium

Ifølge den tidligere agenten ble det satt opp et laboratorium der russiske forskere undersøkte avføring for å kunne lage en psykologisk profil om personen.

– For eksempel, hvis de oppdaget høye nivåer av aminosyre, så konkluderte de at personen var rolig og mottakelig. Men mangel på kalium i avføringen ble sett på som et tegn på nervøsitet og at personen slet med insomnia.

Statsbesøk

Sovjetiske agenter skal ha plassert skjulte bokser under toalettene Kinas leder Mao Zedong brukte under et statsbesøk i 1949.

Les også: Gigantisk Mao-statue i Kina revet etter få dager

I ti dager ble han servert masse mat, mens «restene» skal ha blitt sendt til analyse. Etter prøvene var ferdig analysert skal Stalin ha lagt fram et forslag til avtale.

Ifølge BBC har FSB ikke ønsket å kommentere Atamenenkos påstander.

Les også: Ukjent sovjetisk krigsfilm beriker norsk historie