IS-offer: – Livet ble stjålet fra meg

Nadia Murad forteller sin historie hvordan hun ble hold fanget som sexslave av IS. Les mer Lukk

Hun var bare en student som levde et rolig liv i en landsby i Nord-Irak. Så ble Nadia Murad (22) tatt til fange av IS og gjort til sexslave.

– Vi var flere hundre studenter med drømmer om en jobb og en fremtid. Men IS knuste drømmene våre. 3.500 kvinner og jenter holdes fortsatt i fangenskap, sier Murad.

Hun er denne uken i Norge for å fortelle om grusomhetene som rammet henne og tusener av andre fra folkegruppen yazidi i Nord-Irak og Syria.

– Livet ble stjålet fra meg, helt uten grunn. Jeg må si fra om dette, fortelle om forbrytelsene som ble begått. I dag er det oss, men i morgen kan det være andre kvinner et annet sted, fortalte Murad på et møte med Røde Kors-ansatte i Oslo fredag.

Også Høyre-politiker Afshan Rafiq deltok på møtet.

– Jeg vil gi min støtte til Nadias kamp mot IS og vise at vi står sammen om dette, uansett bakgrunn og religion. Nadia er en inspirasjon for oss alle, sier hun.

Les også: Amerikansk gissel var IS-ledererens sexslave

Sexslaveri

Ekstremistgruppen IS' fremferd mot yazidiminoriteten er blant de aller mest skrekkinnjagende hendelsene under den årelange krigen.

For Murad startet marerittet 3. august 2014. Da angrep IS byen Kocho. Mange yazidier ble drept, andre flyktet opp i fjellene. Mange ble også tatt til fange, blant dem Murad.

– Landsbyen vår lå for langt unna fjellene, og vi klarte ikke å flykte, sier hun.

Landsbyen var beleiret til 15. august. Da ble yazidiene tatt med til skolen i byen og bedt om å konvertere. Brødre og fedre ble tatt med bort og drept, kvinner og barn ble fraktet til et sted i nærheten av byen Sinjar.

Der ble barna sendt i treningsleirer, de eldre kvinnene ble drept og Murad og omkring 150 andre yngre kvinner ble gjort til sexslaver.

– De misbrukte oss seksuelt og sa til oss «du er en slave». De tok oss ikke for å gifte seg med oss, men for fornøyelsens skyld – en time, en dag, noen dager... Så ble vi gitt videre til en annen mann, sier Murad.

Les også: Amnesty anklager IS for massedrap

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Afshan Rafiq og Sven Mollekleiv møtte fredag Nadia Murad i Røde Kors lokaler i Oslo. Murad forteller sin historie hvordan hun ble hold fanget som sexslave fav IS. Les mer Lukk


Klarte å unnslippe

Selv klarte hun, i likhet med anslagsvis 2.000 andre kvinner og barn, å unnslippe marerittet etter tre måneder. Andre holdes fortsatt fanget.

– Jeg forventer at disse nå er blitt voldtatt av 30-40 menn, sier hun, og forteller at jenter helt ned i niårsalderen er blitt utsatt for omfattende seksuelt misbruk.

Kampen mot IS er tung. Halvannet år etter at ekstremistene tok kontroll over store deler av Nord-Irak og Syria lever mellom seks og åtte millioner mennesker i IS-kontrollerte områder.

– Takk for at du er deres stemme, sier president Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors til Murad.

Det er svært vanskelig å hjelpe bortførte kvinner og barn og få inn nødhjelp til sivilbefolkningen i IS-områdene.

– Vi forsøker å nå alle, men klarer ikke det hver dag. Det er grusomt å ikke være der med dem. Vi må gjøre alt vi kan for å presse politikerne til å stoppe krigen, sier Mollekleiv, og får støtte fra Rafiq:

– Både politikere og vanlige folk må gjøre alt de kan for å sørge for at de som sitter fanget av IS, slipper fri. Dette er en kamp på flere nivåer.

Murad har ikke gitt opp håpet om at hun en gang skal få tilbake fremtidstroen, selv etter alt IS har gjort mot henne.

– Bare hvis jeg får oppleve at hele menneskeheten står sammen med meg, vil jeg få drømmene mine tilbake.

Les også: Amnesty: – 14-åringer holdes som sexslaver av IS