FN-soldater granskes for overgrep mot barn i Afrika

Your browser doesn't support HTML5 video.

Soldater i fredsstyrke etterforskes for misbruk av barn Les mer Lukk

Soldater fra Frankrike, Georgia og et annet europeisk land, som har tjenestegjort i FN-styrken i Den sentralafrikanske republikk, etterforskes for seksuelle overgrep mot barn.

Overgrepene, som blant annet omfatter voldtekt, skal ha funnet sted i 2014, men er først blitt kjent de siste ukene, opplyser FN.

– Dette er svært alvorlige anklager og det er helt avgjørende at disse sakene blir raskt og grundig etterforsket, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein.

– Altfor mange slike forbrytelser blir aldri etterforsket, og de skyldige slipper straffeforfølgelse, sier han.

Les også: Frankrike etterforsker soldater for overgrep

Voldtatt

Flere mindreårige jenter har fortalt at de ble voldtatt og utsatt for andre seksuelle overgrep fra soldater i EUFOR-styrken i Den sentralafrikanske republikk.

– Fire av jentene har fortalt at overgriperne var knyttet til EU-operasjonen, sier Hussein.

– To av jentene som er intervjuet, sa at de var blitt voldtatt av EUFOR-soldater, og to andre har fortalt at de fikk penger for å ha sex med andre EUFOR-soldater, heter det i en kunngjøring fra FN.

– Nasjonaliteten til noen av soldatene er uklar, men tre av jentene tror soldatene vara en del av Georgias EUFOR-kontingent. Jentene var mellom 14 og 16 år gamle da overgrepene fant sted, heter det videre.

Franske soldater

Andre barn har fortalt om seksuelle overgrep begått av franske soldater i Den sentralafrikanske republikk.

Les også: Småjenter gis bort som drapskompensasjon

En gutt og en jente, som var henholdsvis ni og sju år da de angivelige overgrepene fant sted, har fortalt til FN-personell at de ble misbrukt av franske soldater i 2014.

Jenta fortalte at hun ble betalt med en flaske vann og en pose kjeks etter overgrepet.

14 franske soldater i styrken er under etterforskning i hjemlandet for seksuelle overgrep de anklages for å ha begått mot betaling med mat.

Les også: FN-soldater anklages for overgrep mot barn i Sentral-Afrika