Melding om død asylsøker i Berlin, var falsk

Asylsøkere står i kø for bli registrert ved mottakssenteret Lageso i Berlin. Les mer Lukk

Meldingen om at en asylsøker hadde dødd mens han ventet i kø på et mottakssenter i Berlin, viser seg å være falsk. Mannen som la ut historien sier han var beruset og psykisk utslitt.

I utgangspunktet virket historien helt troverdig: En 24 år gammel syrisk asylsøker som hadde ventet i dagevis i kø ved det beryktede mottakssenteret Lageso i Berlin, døde på vei til sykehus uten å ha fått legehjelp, ifølge en Facebook-melding fra en frivillig.

Men nå viser det seg at mannen hadde diktet opp historien og lurt ikke bare mediene og myndighetene, men også hjelpeorganisasjonen Moabit Hilft, som hjelper de mange asylsøkerne som står i kø ved mottakssenteret Lageso.

På Facebook la han torsdag ut en unnskyldning for at han hadde diktet opp historien, ifølge Berliner Morgenpost. Han sier han var beruset som følge av den psykiske påkjenningen av alt arbeidet for asylsøkerne.

«I de siste ukene har jeg merket at mitt tidligere engasjement bringer meg stadig nærmere grensen for den psykiske og fysiske belastningen», skriver han og legger til at han la ut den falske meldingen etter at han var kommet beruset hjem fra en fest.

Bakgrunn: Asylsøker døde etter flere dager i kø i Tyskland

Fant ingen død

Meldingen utløste en intens jakt fra myndighetenes side på alle byens sykehus for å bekrefte dødsfallet, men ingen fant spor av noen død asylsøker.

Ansvarlig for flyktningsaker i Berlins byråd, Franz Henkel, kaller historien noe av mest gemene og tarvelige han har hørt om, og krever at opphavsmannen straffes.

Moabit Hilft, som først støttet opp om historien, er sjokkert over mannen som de hittil har hatt full tillit til. De sier han har barrikadert seg i leiligheten sin og ikke vil snakke med noen etter å ha innrømmet overfor politiet at saken var falsk.

En talskvinne for politiet sier at alt tyder på at mannen ikke har begått noe straffbart, til tross for de omfattende konsekvensene saken fikk.

Les også: Innvandringskritisk parti på tredjeplass i Tyskland

Skandaløst

Lageso, som ligger midt i Berlin, er blitt en skandale og et symbol på Tysklands byråkratiske og trege registrering av asylsøkere.

En rekke ganger har senteret kommet på avisenes forsider med bilder av lange køer av folk i kulda ved porten og store telt der registreringen foregår.

I november ble en vakt sparket fordi han brukte naziterminologi til å skjelle ut asylsøkere og frivillige, og en måned før ble en fire år gammel bosnisk gutt bortført mens han ventet i kø med familien på Lagesos område. Han ble senere funnet død.

Håndteringen av asylsøkerne ved Lageso står i sterk kontrast til velkomsten som nær en million asylsøkere har fått på høyeste hold i Tyskland. Tallrike frivillige gjør imidlertid det de kan for å hjelpe flyktningene med mat, tepper og annen bistand.

Les også:

Tyskland vil utvise kriminelle utlendinger raskere

Geert Wilders: – Begynnelsen på slutten for EU har allerede startet

Støre vil ha egenandeler fra asylsøkere med penger

Norske myndigheter fikk ikke vite om at Breivik ble tatt i Tyskland med våpen