Tysk sikkerhetstjeneste bekymret over økt ekstremisme

Tysk sikkerhetstjeneste er bekymret for økende ekstremisme, både blant islamister og innvandringsmotstandere i Tyskland. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Tysk sikkerhetstjeneste advarer mot økende ekstremisme både blant islamister og på ytre høyre fløy, som følge av den store tilstrømmingen av asylsøkere til landet.

Nærmere 800 militante islamister har reist fra Tyskland for å kjempe i Irak og Syria, og rundt en tredel av disse har siden returnert, konstaterer den tyske sikkerhetstjenesten (BfV) i en rapport.

De fleste fremmedkrigere kommer fra den ultrakonservative salafistbevegelsen, som nå har rundt 8.350 tilhengere i Tyskland, en økning fra 7.900 i september i fjor, konstaterer rapporten.

Ifølge BfV-sjef Hans-Georg Maassen har tyske salafister i 230 tilfeller forsøkt å ta kontakt med flyktninger på asylmottak de siste månedene.

Tyskland har tatt imot 1,1 millioner asylsøkere det siste året, noe som har fått fremmedfiendtlige krefter på ytre høyre fløy til å mobilisere, konstaterer Maassen.

– Det er fare for en stadig større gråsone med ekstremister som har et betydelig potensial for vold på ytre høyre fløy, sier han.