Spania rammet av nok en korrupsjonsskandale

Spanias fungerende statsminister Mariano Rajoy styrer videre med begrenset mandat inntil en ny regjering er på plass. Foto: Susana Vera (Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Spansk politi har pågrepet 24 personer, de fleste av dem tilknyttet det konservative regjeringspartiet PP, i en ny aksjon mot korrupsjon i det offentlige.

Skandalen er den siste i en lang rekke korrupsjonsavsløringer som har rammet både fungerende statsminister Mariano Rajoys Partido Popular (PP) og sosialdemokratiske PSOE de siste årene.

Tirsdagens pågripelser skjedde i regionen Valencia øst i Spania og er ifølge en kilde i politiet del av en «etterforskning av et antatt korrupsjonsnettverk». Politiet har utført razziaer ved en rekke offentlige kontorer, selskaper og PPs hovedkvarter i Valencia. Politiet mistenker blant annet at det er blitt utbetalt ulovlig provisjon i bytte mot offentlige anbudskontrakter.

Les også: Partilederne inn på teppet hos kong Felipe i Spania

PPs tidligere regionspresident Alfonso Rus skal i tillegg til flere tidligere ordførere og regionparlamentsmedlemmer være blant de pågrepne.

Korrupsjonsskandalene i de etablerte partiene på hver sin fløy har satt sinnene i kok i det spanske folket. Både PP og PSOE opplevde i valget i desember en stor velgerflukt til nykommerne Podemos og Ciudadanos, som begge har kamp mot korrupsjon som kampsak.

Ingen av partiene fikk nok stemmer til å danne regjering alene. Koalisjonsforhandlinger har ikke ført frem, og en drøy måned etter valget står Spania fortsatt uten en ny regjering.

Les også: Venstresiden vil danne regjering i Spania