Lavrov: – En løgn at Putin er korrupt

Russlands president Vladimir Putin under et møte i Stavropol i Sør-Russland mandag. Les mer Lukk

USAs uttalelse om at den russiske presidenten Vladimir Putin er korrupt, er en løgn, ifølge utenriksminister Sergej Lavrov.

Han anser uttalelsen fra det amerikanske finansdepartementet som en «offisiell beskyldning».

– Forholdet mellom USA og Russland er for tiden i en slik tilstand at en løgn av denne typen trolig ikke vil forverre det ytterligere, sa Lavrov tirsdag.

Hemmelig formue

Adam Szubin ved det amerikanske finansdepartementets seksjon mot terror og økonomisk kriminalitet sa mandag i et intervju med BBC at Putin har bygget opp en hemmelig formue.

– Vi har sett hvordan han beriker sine venner og nære allierte med statlige midler, og hvordan han marginaliserer dem han ikke anser som venner. Enten det er snakk om Russlands energirikdom eller andre statlige kontrakter, så dirigerer han dem som han tror vil tjene ham, og ekskluderer dem som ikke gjør det. For meg er det korrupsjon, sa Szubin.

Szubin ville ikke kommentere en CIA-rapport fra 2007 der det anslås at Putin har en formue på over 350 milliarder kroner, men han sier at Putins oppgitte formue er langt, langt mindre enn den reelle.

Eksklusivt intervju: Putin: – Vi har gjort alt feil etter Sovjetunionens fall

Knyttes til drap

Torsdag forrige uke kom det også frem at en britisk rapport konkluderer med at Putin trolig ga klarsignal til drapet på den russiske eksagenten Aleksandr Litvinenko (43), som døde i London i 2006 etter å ha blitt forgiftet med en polonium-isotop.

– Operasjonen var trolig godkjent av både daværende FSB-sjef Patrusjev og president Putin, sa dommeren Robert Owen som ledet granskningen, under framleggelsen.

En talskvinne for det russiske utenriksdepartementet uttalte kort tid etter at granskningen av drapet har blitt politisert, og at britenes håndtering har forverret det bilaterale forholdet mellom Russland og Storbritannia

Les mer om saken: Putin knyttes til drapet på Litvinenko i ny rapport