Lavrov: – Asylsøkere i Norge har brutt russiske lover

Utenriksminister Sergej Lavrov under pressekonferansen i Moskva tirsdag. Les mer Lukk

Russland ønsker ikke å ta tilbake flyktninger som har krysset grensa til Norge, fordi de har brutt russiske lover, sa utenriksminister Sergej Lavrov tirsdag.

Han tok forbehold om at han ikke selv kjenner detaljene rundt de norsk-russiske samtalene om asylsøkerne, men sa følgende da han fikk spørsmål om saken fra NRK:

– Samtalene dreier seg om folk som kom til Russland enten for å jobbe her eller besøke slektninger. De oppga ikke at det virkelige formålet var å dra videre til Norge.

– Det betyr at de med overlegg oppga falske opplysninger om formålet med besøket i Russland, og dette er grunnen til at vi ikke ønsker å la dem komme tilbake, sa Lavrov på en pressekonferanse i Moskva.

Les også: Listhaug: Asylsøkere kan sendes rett til hjemlandet

– Vil løse saken

Lavrov påpekte imidlertid at det pågår diskusjoner om saken mellom Russland og Norge. Formålet er å løse saken på en måte som er i begge landenes interesse, sa utenriksministeren.

Han viste til returavtalen med Norge, men antydet at den vil bli satt på pause mens spørsmålet drøftes.

– Vi har en avtale om retur mellom Russland og Norge. Russiske migrasjonsmyndigheter og deres norske kolleger diskuterer mulige endringer i avtalen som vil gjøre det mulig å løse denne saken i praksis.

Les også: Frp åpner for å fjerne kirkeasylanter med makt

Stanset planlagt retur

Tidligere har russiske myndigheter opplyst til Norge at de er villige til å ta imot folk som har lovlig opphold i Russland eller såkalt multivisum.

En planlagt retur av asylsøkere til Russland i helgen ble imidlertid stanset da russerne satte foten ned. De opplyste at de ikke lenger ønsker at asylsøkerne sendes tilbake med buss over Storskog i Finnmark.

Det norske Utenriksdepartementet (UD) understreker tirsdag at de forutsetter at returavtalen med Russland respekteres. Nå vil UD kontakte russiske myndigheter for å finne ut hva som ligger i Lavrovs uttalelse.

– Vi hadde samtaler med russiske myndigheter i Moskva i går, og det fremkom ingen indikasjon på at det var noen russisk holdningsendring i tilknytning til praktiseringen av returavtalen, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad.

Lavrov uttalte seg om situasjonen for asylsøkerne under sin årlige pressekonferanse om russisk utenrikspolitikk. Andre temaer på pressekonferansen var krigen i Syria, Ukraina og Russlands forhold til EU og USA.

Les også: Frp-topp mener asylprotester er mangel på ryggrad

Avtalte møte

Representanter for Russlands utenriksdepartement diskuterte situasjonen for asylsøkerne med folk fra Norges ambassade i Moskva mandag kveld. De ble da enige om et nytt møte i den såkalte ekspertgruppen, som består av representanter fra norske innvandringsmyndigheter, Justisdepartementet, Utenriksdepartementet og det russiske migrasjonsverket.

Ifølge NRK har russerne på ett tidspunkt antydet at de ønsker at asylsøkerne skal sendes direkte til russiske storbyer når de returneres.

Russlands ambassade i Oslo hevdet mandag at russerne fortsatt var innstilt på å oppfylle sin del av returavtalen med Norge fra 2007.

– Rutinene vil bli diskutert på et møte mellom norske og russiske myndigheter i løpet av den nærmeste fremtid, het det i en oppdatering på ambassadens Facebook-side.

– Vi vil at Norge skal godta oss, ikke at Russland nekter å ta oss tilbake

Tamara fra Syria sitter nå på ankomstsenteret i Kirkenes med sine to sønner. Hun er redd for å bli sendt tilbake, for da kan sønnene hennes på 17 og 19 bli innkalt til militæret:

Your browser doesn't support HTML5 video.

– Vi vil at Norge skal godta oss, ikke at Russland nekter å ta oss tilbake Les mer Lukk

Les også:

Regjeringen vurderer å avvise asylsøkere på svenskegrensen

– Listhaug har mistet kontrollen i Finnmark