Barnebruder på asylmottak vekker harme i Danmark

Avsløringer om at flere mindreårige bor sammen med voksne ektefeller på asylmottak i Danmark vekker skarpe reaksjoner. Regjeringen lover umiddelbare tiltak.

– Det er fullstendig uakseptabelt at barnebruder skal innkvarteres sammen med sine ektefeller på danske asylmottak. Det skal stoppes umiddelbart, og det vil jeg umiddelbart gi beskjed til Udlændingestyrelsen om, skriver utlendings- og integreringsminister Inger Støjberg på Facebook.

Det er den danske avisen Berlingske som har avslørt praksisen. Myndighetene skriver at det blir vurdert fra sak til sak om ekteparene skal få bo sammen.

Talsmann for innvandringssaker hos partiet Sosialdemokratene, Dan Jørgensen, mener regjeringen burde reagert før.

– Det virker helt utrolig at man ikke har vært oppmerksom på dette. Det er dypt utilfredsstillende at det må graves opp av pressen før ministeren reagerer, sier han.

Tidligere har lignende saker skapt debatt både i Sverige og Norge. I Sverige er det blitt avdekket at Malmö kommune i 2015 godkjente 59 tilfeller hvor asylsøkere på 15, 16 og 17 år fikk bo på asylmottak sammen med sine voksne ektefeller i stedet for mottak for barn og unge.