Åtte risikerer straff for tukling med Tut-ankh-Amons skjegg

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tuklet med faraoens skjegg - risikerer straff Les mer Lukk

Åtte ansatte ved det egyptiske museet i Kairo må møte i retten for på slurvete vis å ha brukt lim for å feste skjegget på den berømte dødsmasken som tilhørte farao Tut-ankh-Amon.

Skjegget på faraoens 3.300 år gamle maske ble ødelagt i august 2014 da det brakk av fra festet under haken. De ansatte forsøkte på raskt vis å feste skjegget igjen, men brukte så mye lim at det ble en synlig, tykk limkant rundt hele skjeggfestet.

Påtalemyndigheten mener arbeiderne på uforsvarlig vis benyttet store mengder lim av en type som slett ikke var egnet til dette formålet, for å reparere skadene. Det måtte fire forsøk til før skjegget var gjenforent med resten av masken, melder BBC.

Les også: Egypt stenger Tutankhamons grav for restaurering

Museets tidligere leder og den tidligere lederen for restaureringsarbeidet er nå sammen med fire restaureringseksperter og to arbeidere tiltalt. Det er ikke kjent når saken skal behandles.

De involverte hadde ignorert alle faglige råd om hvordan slikt arbeid skal utføres, og forsøkte å dekke over tabben ved å prøve å fjerne det overflødige limet med skarpe metallverktøy, noe som i sin tur førte til ytterligere skader på masken, opplyser påtalemyndigheten ifølge Daily News Egypt.

Les også: – Tut-ankh-Amon døde av malaria

Fadesen førte til at masken måtte restaureres på nytt av tyske eksperter, et arbeid som startet i oktober i fjor og var ferdig før jul.